shareit

Огнестрелната рана не означава сигурна смърт – хирурзите потвърждават

| от |

Вечерните новини в Северна Каролина от лятото на 1995 г. ще разказват историята за мъж, който е прострелян 20 пъти и въпреки това успява да оцелее, за да разкаже преживяното. Рапърът 50 Cent ще бъде прострелян 9 пъти през 2000 година и след това ще продължи да се радва на добро здраве и творчество.

През 2006 г. Джоузеф Гузман ще преживее около 19 огнестрелни рани. Какъв е изводът? Колкото повече огнестрелни рани, толкова по-добре? Историята за оцеляването при толкова тежки и зловещи наранявания може да бъде някакъв медицински феномен, но лекарите и най-вече хирурзите, които са спасявали животите на пострадалите ще потвърдят, че престрелката и подобно нараняване не винаги означава категорична смъртна присъда.

Тяхното научно обяснение е, че докато някои жизнено важни органи като сърцето и мозъкът, придружени с кръвоносните съдове, останат незасегнати, шансовете за оцеляване са добри. Единственият проблем е, че никой не може да бъде категоричен къде точно ще попадне един куршум в човешкото тяло. Д-р Винсът ДиМайо споделя, че всичко винаги е голяма форма на късмет. Като един от водещите хирурзи от болница в Тексас, същият признава, че е виждал най-различни случаи. Признава, че и един куршум може да е фатален, но всичко зависи от стрелеца.

Един такъв пример може да е зверската престрелка, в която участват тримата детективи: Иснора, Оливър и Купър срещу г-н Бел. Във въпросната фатална вечер Бел е прострелян четири пъти и за жалост не успява да прескочи трапа. Патологът ще е категоричен, че два от изстрелите са били фатални. Междувременно Гузман успява да преживее попадение в левия бъбрек, поражения в гърдите, куршум в бузата, както и на други места. Интересното е, че човекът е докаран много бързо в спешното отделение и хирурзите започват да премахват и лекуват почти веднага пациента. Това също изиграва положителна роля. Историята разказва, че някои части от вътрешностите на Гузман успяват да се изсипят на земята, което създава условия за фатална инфекция.

Гузман оцелява с рани, които имат шанс за смъртност от близо 99%. Въпросният 1% се крие въ факта, че повечето произведени изстрели е трябвало да преминат през броните на неговия Nissan Altima и именно те са успели да забавят силата на удара, както и пенетрацията. Хирурзите са категорични, че когато един куршум трябва да пробие метал, неговата сила не е достатъчна, за да премине и през тялото. В повечето случаи ще останат забити в мазнини или евентуално в мускул. Кени Вогън няма протекцията на автомобил, когато е прострелян цели 20 пъти. Той излизал от автомобила си, когато зад него паркира микробус и мъж с автоматично оръжие открива огън.

Докато се опитва да се скрие, Кени е прострелян в десния си крак. Докато е на земята, стрелецът скъсява дистанцията и продължава да стреля. Мъжът се опитва да се скрие под автомобила си. Описва всеки попаднал куршум в тялото му като болезнено ужилване, което разкъсва тялото му.

По неговите спомени, в този момент се мисли много по-ясно, отколкото изобщо през целия живот. Засилва се много желанието за живот, за което мъжът разказва, че дори и да не е най-чистият християнин, молитвите започнали да се избистрят в съзнанието му. Единствената му молба в този момент е да не бъде прицелен в сърцето или главата.

Стрелбата приключва и жертвата се опитва да се изправи поне на капака, когато нов куршум го удря в корема. Стрелецът е презареждал. Последният изстрел се забива в слабините му и влиза през ректума и продължава напред към половите органи. По думите на парамедиците, съчетанието от кръв и фекална маса е било нещо изключително грозно.

Кени продължава да лежи на земята и започва да си мисли, че не трябва да затваря очи, ако ги затвори, то най-вероятно ще е мъртъв. Нещо още по-интересно е, че мъжът е можел да се види отстрани, сякаш е напуснал тялото си – това е елемент, който много често се разказва от жертви на престрелка. Дори и да не е най-големият вярващ, той продължава да твърди, че е щастлив от факта, че молитвите му са чути.

Двама лекари работят върху пострадали и ще признаят, че неговото оцеляване е като нищо друго на света. Куршумите не са успели да ударят жизненоважни органи, някои са се разминали на сантиметри от целта. Един от тях е преминал много близко до сърцето и е цяло чудо, че не е успял да го пръсне. Д-р Филип Шадък дори не вярва, че човек може да понесе толкова много изстрели в гърдите и корема и да няма фатален изход. Оръжието на стрелеца е пушка 22-калибър, която се смята за много по-малко смъртоносна от 9-милиметровия пистолет. Стрелбата от близко разстояние променя изцяло правилата на играта и превръща оръжието в изключително смъртоносно.

Препоръката на всеки един лекар и хирург, особено ако някой открие огън по вас, е да бягате с изключителна скорост. Д-р ДиМайо е бил и военен хирург в миналото, като споделя, че ако сърцето на жертвата бие, след като е бил докаран в болницата, шансовете за възстановяване са наистина високи, около 95%. Около 80% от изстрелите в тялото не може да се смятат за фатални, но това не е гаранция, че човек ще ги преживее. За хирурзите е игра на рулетка и шанс. Кой използва оръжието, какво е оръжието и какво е разстоянието. Всеки оцелял най-често се смята за щастливец и има очевидна причина.  

 
 
Коментарите са изключени за Огнестрелната рана не означава сигурна смърт – хирурзите потвърждават

Повече информация Виж всички