Мъж хвана рекордно голяма златна рибка

| от |

Рекордно голяма златна рибка бе уловена в Шампан, Франция. Там риболовец измъкна 30-килограмов екземпляр от водите на BlueWater Lakes. Развъдника за шарани пуска гиганта, известен като Моркова, преди 20 години и оттогава той се е превърнал в един от най-големите риби от вида си в света.

Има много породи златни рибки, но като общо правило те са издръжливи, цветни видове опитомен шаран. Има ги във всякакви любопитни варианти, като например златната рибка Небесно око, и понякога са кръстосани с други риби като кои, какъвто е случаят с Моркова.

Небесно око

Като хибрид между шаран и кои, след 20 години живот Моркова е нараснала до над 30 килограма тегло, което е почти колкото едно средно 10-годишно дете.

На Анди Хакет от Уорчестършър, Обединеното кралство, бяха необходими 25 минути, за да я извади, след което рибарят си направи няколко снимки с нея и я пусна обратно.

Как златните рибки стават толкова големи?

Огромният размер на Моркова ни напомня да не пускаме домашните си любимци в дивата природа, защото като издръжливи риби, някои видове златни рибки могат да нараснат до огромни размери. За гигантските златни рибки се говори като проблем в части на Америка, където те мътят тинята и разкъсват растенията, а властите смятат, че отчасти собствениците на домашни любимци са виновни.

Златните рибки, изхвърлени в диви водни пътища, стават инвазивен вид и дори могат да изтласкат местните видове, като ги надвият за ресурси. Получаването на такъв ръст в размерите изисква ненаситен апетит и в процеса те могат да приемат и предадат паразити.

Златните рибки са всеядни и не в зависимост от породата могат да живеят изненадващо дълго време. Дълголетните породи могат да нарастнат до половин метър или повече, а ако се кръстосат с друга риба, като Моркова, могат да станат дори още по-големи.

Колко големи?

Причината, поради която свързваме златните рибки с малкия размер в аквариума ни, е, че до известна степен техният размер се диктува от околната среда. Риба, държана в малък аквариум на умерено хранене, ще остане малка, отчасти поради стрес, и ще остане такава, докато умре.

Ако обаче пуснете същата златна рибка в голям аквариум и й дадете много храна, тя бързо ще прерасне в много по-голяма риба.

В САЩ е незаконно да изхвърляте нежелани домашни любимци в диви водни пътища, но Службата за риба и дива природа има съвети как хората да се разделят с рибоците, ако наистина трябва да стане така. Ето няколко от тези съвети:

  • Помогнете на рибката да си намери дом при някой, който ще се грижи за нея. Осиновяването на рибки е като осиновяването на кучета и котки! Дарете рибаката си на магазин за домашни любимци, училище или учебна институция или я пуснете в някой сайт за продажби безплатно. Разгледайте и онлайн форуми, посветени на осиновяването на нежелани домашни любимци. Някои от тях включват риби.
  • Свържете с групи в социалните медии, посветени на любителите на аквариумите и рибите. Много хора ще са готови да ви помогнат да намерите дом на вашите домашни рибки.
  • Обърнете се към някой ветеринарен лекар или търговец на домашни любимци.

Всяка година инвазивни видове, като златните рибки, причиняват щети за 120 милиарда долара в САЩ. Милиарди допълнителни долари се изразходват за превенция, откриване, контрол, управление, разпространение и възстановяване на екосистемите, които те са нарушили. Затова трябва да бъдем екологично отговорни, ако ще ставаме родители на водни домашни любимци.

 
 
Коментарите са изключени за Мъж хвана рекордно голяма златна рибка

Повече информация Виж всички