Мастодонти и мамути: Каква е разликата?

| от |

Мастодонтите, съвременните слонове и мамутите са роднини като принадлежат към разред Proboscidea. Предците на слоновете и мамутите са се разделили на двата вида преди около 5 милиона години, докато мастодонтите са се разклонили още по-рано – преди 25 милиона години, според Американския природонаучен музей.

Най-старите мастодонти са живели преди около 24-28 милиона години през олигоцена и са по-старите от двете древни слоноподобни същества. Американските мастодонти (Mammut americanum) са еволюирали по-късно и са се разхождали в Централна и Северна Америка през плейстоцена, като са прекарвали голяма част от времето си в хранене с растителност. Други видове мастодонти също са били широко разпространени по света.

Самата дума идва от естествоизпитателя Жорж Кювие, който ги нарича така заради формата на зъбите им (mastos ‘гърди’ + odont ‘зъб’ като се визира зърновидните образования върху короните на моларните зъби на животното). Това именно е и една от основните разлики между двата вида, тъй като мастодонтите са имали необичайни зъби, специално пригодени за ядене на дървесни растения, докато мамутите са имали – а и съвременните слонове имат – типични по-плоски зъби с ребра за дъвчене на треви.

Кътници на Mammut americanum. Снимка: Emőke Déne, CC BY-SA 4.0

Мамутите вероятно са най-известни в лицето (и козината) на Mammuthus primigenius, вълнестия мамут. Под цялата тази козина обаче те са изглеждали подобно на азиатския слон с малки уши. Тези слонове и мамутите са по-близки роднини помежду си, отколкото който и да е от тях с африканския слон.

И мъжките, и женските мамути също са имали бивни, за разлика от мастодонта, при който само мъжките са имали. Също така бивните на мамутите имат крива форма, докато при мастодонтите са били по-прави.

Макар че и двата вида приличат на съвременните слонове, мастодонтите са били по-малки от тях. Природонаучният музей в Сан Диего предполага, че женските са били високи 2,1 метра, а мъжките – над 3 метра и са стигали около 6 тона. Най-големият вид мамут, от друга страна, е тежал около 10 тона и е бил висок 4,5 метра до раменете.

Смята се, че местообитанието на мастодонтите са били борови гори или дори големи блатисти местности с много лиственица и смърч, като ходилата им са били по-разперени, за да могат да ходят по такава повърхност. За сравнение, мамутите са пасли в по-тревисти райони.

И двата вида са вече изчезнали, но се смята, че мастодонтите си тръгват преди около 13 000 години, а вълнистите мамути започват да изчезват преди около 10 000 години, като само отделни огнища оцеляват до преди около 4 000 години… въпреки че някои учени разглеждат въпроса дали бихме могли да ги върнем обратно.

 
 
Коментарите са изключени за Мастодонти и мамути: Каква е разликата?

Повече информация Виж всички