shareit

Кой хляб е най-полезен

| от |

Една стара българска поговорка ни напомня, че никой не е по-голям от хляба. Свикнали сме с него, той е необходим на всяка маса и векове наред е успял да помогне за нашето оцеляване. Трудно е да пропуснем факта, че житото в един момент се оценява на теглото си в злато, особено след редица климатични промени. Това е причината да видим края на Мария-Антоанета и нейния съпруг. Това е причината да станем свидетели и на редица други промени в света, защото хлябът може да гарантира нашето оцеляване.

Има само един проблем, как да знаем кой точно е здравословен, особено след като индустрията започна да открива най-различни методи и техники, за да подобрят вкуса и визията. Според учени като Натали Мокари – диетолог от Северна Каролина, понякога можем да се подведем значително от рекламата. Много често се твърди, че хлябът трябва да бъде изключен изцяло от една диета, което не винаги е вярно, определени хлебни продукти не само помагат за балансираната диета, но доставят и много необходими въглехидрати за тялото. Хляб с цели зърна е добро попълнение около 2-3 дена от седмицата.

Защо говорим за целите зърна? Някои изследвания посочват, че са добра защита от диабет, някои сърдечносъдови проблеми и други. Последните проучвания 2017 г. сравняват диетите и се оказва, че хората, консумиращи хляб, не са с повече килограми, спрямо стриктно опазващите се. Карбонохидратите се разглеждат като храна за мозъка. Диетологът напомня, че в онези далечни моменти, когато започваме да се чувстваме бавни или работим в нещо като мъгла, мозъкът ни наистина е изтощен и има нужда от енергия.

И най-важното е, че когато един хляб е приготвен правилно с внимание в детайлите, той може да бъде полезен. Не трябва да си мислим, че съществува понятие като диетичен хляб. Нищо не е диетично, когато започнем да злоупотребяваме с него. Една чаша от газираните напитки няма да ви убият, но 10 ще се отразят по някакъв начин на тялото.

Преди да се откажете за винаги от хляба, защото искате по-добра фигура и смятате именно него за вреден, то задължително обърнете внимание на различните видове и преценете как най-правилно да го поставите в диетата.

Различните хлебни продукти имат различен брой калории и всичко зависи от търсенето на клиента. Преди да се прави една диета, човек трябва много ясно да е дефинирал своите цели. Зърненият хляб предлага повече витамини и фибри. Ефектът им върху кръвната захар е положителен. Диетолозите не са толкова критични и към белия хляб, но посочват и още един факт. Подредени един до друг, всички видове хляб не са толкова различни.

Почитателите на бял хляб, които искат да се разделят с коремчото, могат спокойно да преминат на така наречения квасен хляб. При този хляб имаме ферментация на закваската, следователно и доста полезни елементи за чревните микробиоми. Приготвен по този начин, хлябът ни позволява да смиламе много по-лесно глутена.

Освен избора на самия хляб, диетолозите често препоръчват да се обръща внимание на малките пекарни. Там всичко се прави по точна рецепта и не се използват добавки, както може да се случи в по-сериозната и масова индустрия. Важно е един хляб да съдържа прости елементи като брашно, вода, сол и евентуално мая. Ако се търсят фибри, целозърнените продукти са вашият избор. Важно е това да бъде посочено в самото описание на продукта, както и в съдържанието.

За по-сериозно количество и хлебните продукти с цели зърна в коричката ще свършат още повече работа.

Какво може да се сподели за диетичния хляб? Ще се изненадате, но никой не го препоръчва, особено диетолози. Причината е, че той трябва да се лиши от някои основни елементи и с това да се стигне до следващият проблем – получава химично обогатяване, за да има някакъв вкус и това със сигурност не е много добра идея. Какво трябва да знаем за хляба и неговите хранителни показатели.

Една филийка хляб без нищо ще даде бърз прилив на енергия. В комбинация със здравословно меню, което включва здравословни мазнини и протеини, гарантирано ще задържи този ефект за много по-дълго време. Консумирането на хляб може да изисква мазнини и протеин. Чести примери са яйца с препечени филийки за закуска или авокадо с фъстъчено масло на филийка. Сандвичите за обед са много добро решение, но е важно какви са съставките, а когато се фокусираме върху вечерята – освен лека и приятна, тя също трябва да се комбинира между зеленчуци и някакъв протеин, като добавката от малко хляб няма да бъде толкова лоша.

Важното при всяка една диета е да има баланс и когато е наличен, човек наистина може да регулира много сериозно своите килограми. Нито една диета не е обвързана с лишения или наказателно гладуване.

Една голяма изненада и проблем за всеки нормален човек е, че не всяка диета ще работи по правилния начин за него. Добрата новина при скъпите продукти е, че не всички са толкова магически, колкото са представени в рекламата или на етикета. Точно обратното, с малко повече внимание в детайлите, храната може да бъде балансирана и точна, да предлага достатъчно енергия и да не разширява допълнително ханша. Ако хлябът е ваш любим продукт, това изобщо не означава, че трябва да се лишите за винаги от него.

Ограничаването на определени продукти може често да има точно обратния ефект. Всяко ограничения ще принуждава тялото да го иска повече, следователно умерено и разумно калкулиране на видовете храни може да даде достатъчно добри резултати. Тежките храни с въглехидрати могат да бъдат вредни, но при хляба имаме ценни карбохидрати, които са полезни и необходими.

Желанието за отслабване или влизане във форма не може да се случи с демонизиране на определени продукти за сметка на други. Човешкото тяло и здравето трябва да се третират правилно и разумно. Далеч по-здравословните идеи идват не с лишения, а с балансирано хранене и познание на правилното съчетание. Не е трудно да опознаем тялото си и далеч не е толкова трудно да поддържаме някаква форма – необходимо е малко повече усилие и нищо повече.

 
 
Коментарите са изключени за Кой хляб е най-полезен

Повече информация Виж всички