shareit

Как бащинството променя мозъка на мъжете

| от |

Времето, което бащите отделят всяка седмица за грижи за децата си, се е утроило през последните 50 години, поне в Съединените щати. Това увеличение е още по-рязко в страни, които са увеличили платения отпуск по бащинство или предлагат някакви други стимули в тази посока за бащите, като Германия, Испания, Швеция, Исландия и т.н.

И все повече изследвания установяват, че децата, чиито бащи присъстват в живота и отглеждането им, се справят по-добре в редица отношения, включително физическо здраве и когнитивни възможности.

Въпреки нарастващото участие на татковците в грижите за децата и значението в живота им, има изненадващо малко изследвания за това как бащинството засяга мъжете. Още по-малко от тях се фокусират конкретно върху мозъка и биологичните промени, които мотивират бащинството.

Не е изненада, че преходът към отглеждане на дете може да бъде трансформиращ за всеки. За жените, които стават биологични майки, хормоналните промени, свързани с бременността, помагат да се обясни защо мозъкът им се променя. Но дали бащинството също предизвиква промени в телата на мъжете – които не преживяват директно бременността – по начини, които мотивират тяхното родителство? Ново проучване засяга точно този въпрос.

Father and son 27

Ефектът на бременността върху мозъка на младата майка

Проучвания откриват убедителни доказателства, че бременността може да засили невропластичността или ремоделирането в структурите на женския мозък: използвайки ядрено-магнитен резонанс, изследователите са идентифицирали редица пъти мащабни промени в анатомията на женския мозък от преди до след бременността.

Например, изследователи в Испания са сканирали майки първо преди зачеване и отново два месеца след раждането. В сравнение с бездетните жени, обемът на мозъка на новите майки е по-малък, което предполага, че ключови мозъчни структури всъщност се свиват по размер по време на бременността и ранния следродилен период. Тези промени всъщност са толкова изразени, че компютърен алгоритъм може лесно да разграничи мозъка на жена, която е преминала през бременност, от този на жена без деца.

Те са предимно в сивото вещество – слоят тъкан, богат на неврони – навсякъде в мозъка. Както и в различни структури в мозъчната кора – най-скоро еволюиралата външна повърхност на мозъка – включително области, свързани с мисленето за умовете на другите. Майките също показват мозъчни промени и в по-древните структури по-дълбоко в мозъка под кората, които са свързани с по-примитивни функции, включително емоциите и мотивацията.

Защо се случват тези промени?

Изследователите вярват, че целта им е да улеснят грижите за новородените, които изискват постоянно внимание и не могат да изразят нуждите си с думи. Когато майките видят снимки или видеоклипове на собствените си бебета, се активират много от същите области на мозъка, които са се променили най-много по време на бременност. Така изглежда правдоподобно твърдението, че мозъците на новите майки се променят по начини, които им помагат да реагират и да се грижат за новородените си.

Но какво можем да кажем за бащите? Те не преживяват бременността директно, но все пак могат да се грижат за новородено бебе. Променят ли им се мозъците тогава.

Paternal bonding between father and newborn daughter

Да, мозъците на татковците също се променят

Както е с прилагането на всяко ново умение, грижата за бебе може да остави отпечатък в мозъците на новите родители. Невролозите наричат това ​​“мозъчна пластичност, предизвикана от опита“ – като мозъчните промени, които настъпват, когато научите нов език или овладеете нов музикален инструмент.

Малкото изследвания, с които разполагаме, наблюдават този тип пластичност при бащи, които минават през когнитивните, физическите и емоционалните изисквания на грижите за новородено, без да са преминали през бременността. По отношение на мозъчната функция, например, в една гей двойка мъжът, който полага повече грижи за малкото, показва по-силни връзки между родителските региони на мозъка, когато погледне бебето, в сравнение с бащите, които полагат по-малко грижи.

За да научат повече за пластичността на мозъците на новите татковци, изследователски групи в Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис и Instituto de Investigación Sanitaria Gregorio Marañón в Мадрид, свързани с проекта BeMother, си сътрудничиха в ново проучване. Те набират 40 мъже – 20 в Испания и 20 в Калифорния – и поставят всеки два пъти на ядрено-магнитен резонанс: първо по време на бременността на партньорката им и отново, след като бебето навърши 6 месеца. Включена е и контролна група от 17 бездетни мъже.

Екипите откриват няколко значителни промени – както в испанските, така и в калифорнийските изследвания – в региони на кората на главния мозък, които допринасят за визуалната обработка, вниманието и съпричастността към бебето.

BritaAndI Selfportrait

Какво прекроява мозъка на новия баща?

Степента на промени в мозъка при бащите може да бъде свързана с това колко взаимодействат с бебето си. Въпреки че в много части на света мъжете все повече участват в грижите за децата, степента на това участие варира значително при различните семейства. Това може да обясни защо са открити по-фини промени при бащите в сравнение с тези при майките. Всъщност мозъчните промени при бащите са почти наполовина по-малки от промените при майките.

Социални, културни и психологически фактори, които определят доколко бащите се ангажират с децата си, могат от своя страна да повлияят на промените. Испанските бащи, които средно имат по-щедри отпуски по бащинство, отколкото бащите в САЩ, показват по-изразени промени в областите на мозъка, които поддържат целенасоченото внимание, което може да им помогне да се настроят към сигналите на своите бебета, в сравнение с калифорнийците.

Това откритие повдига въпроса дали политиките, които увеличават времето, което татковците могат да отделят за грижи за бебето през ранния следродилен период, могат да помогнат за развитието на мозъка на бащата. От друга страна, може би мъжете, които показват повече ремоделиране на мозъка и хормоните, са изначално по-мотивирани да участват в отглеждането.

Необходими са много повече изследвания, за да се разгадаят тези въпроси и да се разбере как най-добре да се постъпи с бащите, които може да имат проблеми с адаптирането към родителската роля. Въпреки значението им за развитието на детето, финансиращите агенции не са склонни да приоритизират изследванията върху мъжете, които стават татковци, но това може да започне да се променя с появата на повече открития като тези.

 
 
Коментарите са изключени за Как бащинството променя мозъка на мъжете

Повече информация Виж всички