Дали плаващите пясъци наистина са толкова страшни

| от |

Измамени сме, приятели! Оказва се, че плаващите пясъци са сравнително незначителна заплаха за човека и почти никога няма да ви се случи да попаднете на тях.

И все пак това този подобен на кал разтвор е нещо съвсем реално и със сигурност трябва да се приема сериозно.

Quicksandwarning

По време на следвоенния бум на треторазрядните екшън-филми плаващите пясъци се превръщат в често срещан троп в холивудските продукции, предоставяйки идеална възможност за драматична и екзотична смърт. По данни на Slate в близо 3% от филмите през 60-те години на ХХ в. герой потъва в някаква форма на кал, глина или пясък. Вероятно най-известният случай с пясъка конкретно е класиката „Лорънс Арабски“ от 1962 г.

Тропът става набързо разпространено клише и през 80-те години на ХХ век вече приблизително един от всеки 75 нови филма включва различни плаващи пясъци – например, „Принцесата булка“ и „Приказка без край“, да не говорим за безбройните появявания в анимационни предавания като „Трансформърс“.

През последните десетилетия смъртите в пясък бавно намаляват – но все още се появяват в драматични сюжети много повече, отколкото в истинския живот.

Какво представлява плаващият пясък?

Той е утаечен разтвор на пясък (или друг фин гранулиран материал като тиня или глина), който се е смесил с точното количество вода, създавайки повърхност, която изглежда като твърдо тяло, но се държи като полувискозна течност, като супер гъста лютеница.

Те се срещат най-често в близост до водни басейни, като речни брегове или плажове, където седиментът е склонен да се разрежда от влага.

Той може да се държи като т. нар. ненютонова течност, което означава, че всяко приложено напрежение (като удар, например) ще накара видимия му вискозитет да намалее и ефективно ще го превърне в твърдо тяло. Това на теория означава, че би трябвало да можете да минете по него без да потънете. От друга страна, всеки опит да издърпате нещо от него аналогично ще доведе до стягането му и ще захване тялото още по-здраво. Затова и всички персонажи по филмите съветват клетникът в плаващите пясъци да не шава много.

Могат ли да ни погълнат напълно?

Колкото и странно да звучи, за човек е изненадващо трудно да потъне напълно в плаващ пясък.

Експеримент на холандски учени, описан в списание Nature през 2005 г., установява, че плътността на хората е около половината от плътността на пясъка, което означава, че технически те би трябвало да плуват върху него, при условие че не мърдат, както споменахме, и не се заравят по собствена инициатива.

Така най-полезният съвет за оцеляване е да махнете от себе си възможно най-скоро всички вещи, които носите, като например раница.

„Човек, попаднал в плаващите пясъци на солено езеро, не е застрашен от пълно засмукване“, се казва в проучването. „Всяка нещастна жертва би трябвало да потъне наполовина в тях, но тогава би трябвало да спре и да ѝ стане ясно, че няма опасност да бъде засмукана под повърхността.“

Съществува ли реална опасност?

За съжаление никой здравен орган по света не събира данни за броя на смъртните случаи от плаващи пясъци. Това е така, защото те са изключително редки.

Въпреки това, могат да се случат. Повечето фатални инциденти са свързани с хора, които се заклещват в земята и ги застигат други фактори като дехидратация и хипотермия или се удавят от прилива.

Как да избягате от подвижните пясъци

Ако все пак се окажете заклещени в плаващи пясъци, има няколко неща, които можете да направите, за да подобрите ситуацията си. На първо място, не се паникьосвайте (очевидно е по-лесно да се каже, отколкото да се направи) – махането с ръце и опитите да се издърпате вероятно ще доведат до потапяне на по-голяма част от тялото ви, което не е добра новина.

Колкото и нелогично да изглежда, често се препоръчва да се облегнете назад и да разпънете ръце и крака като звезда, за да разпределите теглото си по-равномерно. На теория това би трябвало да ви помогне да заплувате на повърхността, а не да тръгнете надолу. Можете също така леко да поклащате краката си, което евентуално да внесе повече вода и да направи пясъка по-течен, което ще добре за вас.

Най-хубаво е обаче да потърсите външна помощ възможно най-бързо. Времето е от съществено значение, затова действайте бързо и спокойно.

 
 
Коментарите са изключени за Дали плаващите пясъци наистина са толкова страшни

Повече информация Виж всички