shareit

Мария Калас и Аристотел Онасис: Любов по-силна и от предателството

| от Вучето |

Тази история е разказвана стотици пъти, защото се е случвала през всички векове, на бедни и богати, на грозни и красиви, на роби и царе, на неудачници и преуспели.

Защото това е най-простата и същевременно най-сложната история на света – история за изкушение, страст, отдаденост, предателство, разочарование и болка. Изобщо история за любов. И макар че на последната страница винаги пише “Тhe end”, това, което се случва между първото и последното изречение, винаги е вълнуващо и неповторимо.

Това е по старогръцки трагичната любовна история между гръцкия магнат Аристотел Онасис и оперната дива Мария Калас.

Aristotle Onassis

Аристотел Онасис, Getty Images

Колко е важно да си любовник със стратегия

Един от най-богатите хора на света, Аристотел Онасис, израства като независим и самоуверен младеж, който още от ранна възраст е обсебен от идеята един ден да бъде фантастично, ненадминато богат. И това се случва, още преди да е навършил 32 години. Първоначалния си капитал Онасис натрупва чрез сделки с петрол, но той няма намерение да се ограничи само с този вид бизнес. Нито пък да се задоволи само с първите няколко милиона.

И разбира се, както гласи най-изпитаната житейска аксиома, богатите са абонирани за вниманието на красивите жени.

Само че Онасис не е от милиардерите, когото можеш да поставиш под общ знаменател с всички останали богаташи. Той не би жонглирал с диаманти и пълнил басейни с шампанско, не би подарявал острови и свалял звезди, само за да угоди на някоя засукана сладурана. О не! Научил се как да омайва жените още на 13- годишна възраст, Аристотел бързо усвоява може би най-важния урок в живота си, а именно колко е важно да подхождаш стратегически, а не емоционално към всяка една интимна връзка. Когато съблазнява някоя жена, го прави не само за удоволствие, а и защото може да извлече някаква изгода.

Дори за първата си жена, Тина Ливанос, не се жени по любов, а заради тлъстата зестра, която върви заедно с булката. А когато алчното му око си набелязва овдовялата Първа дама Джаки Кенеди за съпруга номер две, отново подбудите му са чисто стратегически. Той вярва, че като спечели любовта на Джаки, ще получи Америка на тепсия. В крайна сметка не получава нито едното, нито другото. Успява обаче да разбие сърцето на единствената жена, в която някога е бил влюбен – Мария Калас.

618x345

Мария Калас, Getty Images

Когато не можеш да имаш най-доброто от два свята…

Анна Мария София Сесилия Калогеропулу, по-известна като Мария Калас, се ражда през 1932 г. в Ню Йорк в семейството на гръцки емигранти. Учи оперно пеене в Гърция, но до върховете на славата се издига в Италия, където и дебютира през 1951 г. в Ла Скала. През годините на активната й кариера всички меломани по света са потресени от феноменалния й глас. Уникалните й качества я превръщат в митична историческа фигура още приживе. Някои дори вярват, че ако не се занимаваше с опера, а с политика, щеше да стане най-влиятелната жена в света.

Но както хората казват, като ти върви на карти, не ти върви в любовта. Така и при Мария – личният й живот е пълна противоположност на звездната й кариера. В интерес на истината бракът й със заможния италиански индустриалец Джовани Манегини не е съвсем за оплакване. Човекът е голям ценител на операта, верен съпруг и отговорен мениджър на жена си. И все пак нещо в брака им липсва. Тъй като винаги е била сдържана и високо морална, Мария не си позволява да назове на глас какво е то. Но то се знае. Деца, страст, секс.

Кой е този ексцентричен фен?

За първи път Онасис и Калас се срещат на лъскав виенски бал, но тогава и двамата не отдават особено значение на това формално запознанство. Чак по-късно, когато Онасис я чува да пее на живо, нещо в душата му трепва. В лицето на оперната дива той вече е набелязал следващата си “жертва”. По онова време Онасис е мега богат и печеленето на пари вече не е сред приоритетите му. Това, от което се нуждае, е жена, която да допълва имиджа му със своя блясък, изисканост и слава. В това отношение Мария е пълна десятка, защото притежава всички необходими качества, за да бъде неговата “plus one”.

Онасис моментално привежда в действие плана си за завоюване на тази невероятна жена. Кани нея и съпруга й на средиземноморската си яхта “Кристина”, която предизвиква възхищение с размерите, лукса си и гостите, които я посещават. Денят, в който ще се преобърне целият й свят, е този, когато Мария стъпва на палубата на “Кристина”. Само след няколко часа милиардерът и певицата вече са толкова привлечени един от друг, че започват открито да изразяват внезапно връхлетелите ги чувства. Пред потресените погледи на законните им половинки и останалите гости на яхтата, той не спира да я ухажва и дори й дава да пие горчиво гръцко вино направо от шепите му.

За всички е ясно, че това, което е започнало на яхтата, няма да спре дотам. Следва разточителен прием в един от най-скъпите лондонски хотели, който Аристотел организира в чест на Калас и на който буквално я затрупва с червени рози. През кариерата си Мария се е сблъсквала с всякакви обожатели, някои от които откровени откачалки, обаче този надминава всички по разточителност и ексцентричност. И е толкова, толкова очарователен! Невъзможно е просто да не се влюби в него. Въпреки че е почти два пъти по-възрастен от нея, женен, с деца и му се носи славата на безподобен сваляч.

Maria Callas

Онасис и Калас, Getty Images

В какво се превръщат мечтите

Калас напуска мъжа си. Строгите правила на католическия канон обаче забавят процеса по развода. Съпругата на Онасис от своя страна също иска неверния съпруг вън от живота си. Вече му е родила двама наследници, а и самата тя от години върти любов извън семейното ложе, така че разводът за нея е само формалност. Когато двамата прясно влюбени най-после са се освободили от брачните окови, се установяват да живеят в Париж. Мария прекъсва певческата си кариера, за да се посвети на своя любим. Тя е преминала през чудотворна трансформация и най-после се е превърнала в жената, която винаги е искала да бъде. Защото най-после обича и се чувства обичана. Изведнъж радостта от живота се е върнала и тя не мечтае за нищо друго освен да прекара остатъка от него редом до Аристотел. Като негова законна съпруга.

Двойката не слиза от заглавните страници на вестниците, а личният им живот става любима тема на папараците. Обаче много скоро животът с Аристотел се оказва истинско предизвикателство. Веднъж докопал се до обекта на желанията си, Онасис сякаш губи интерес към “завоеванието” си. Започва да изпада в странни настроения, които го превръщат в досаден и деспотичен съквартирант. Лошото е, че пренася неприятните си настроения и извън дома им. Все по-често си позволява да обижда и унижава Мария пред приятелите им, наричайки я в немалко случаи “п*тка с писклив глас”. Но поне й спестява шамарите, макар че от години му се носи славата на “боксьор”, който обича да побийва любовниците си.

През 1966 г. 42-годишната Мария съобщава на Онасис, че е бременна. Той обаче изрично й забранява да ражда детето. От страх да не загуби любимия мъж, Мария абортира – решение, за което горчиво ще съжалява до края на живота си.

Callas And Onassis

Онасис и Калас, Getty Images

Да обещаеш остров като сватбен подарък на една, а после да се венчаеш за друга

През 1968 г. Мария получава нов удар от съдбата. Но тя отдавна го е предусетила. Още в деня, когато Онасис кани на “Кристина” не кого и да е, а Джаки Кенеди, тя разбира, че намеренията му не са чисто приятелски. До поканата да погостува на пословичната яхта се стига след поредица от удобни обстоятелства. След убийството на президента Кенеди, неговата вдовица търси утеха в прегръдките на няколко мъже, един от които е по-малкият му брат на Боби. Но когато и Боби е застрелян, Джаки изпада в паника. Тя е убедена, че ако някой си е наумил да избива членове на семейство Кенеди, нейните деца са следващите в неговия списък. Психическия срив на Джаки се оказва перфектният претекст за Онасис да се намеси в картинката.

Бракът с тази жена, мисли си той, ще му осигури общественото положение, за което отдавна мечтае. Затова “Заповядайте, скъпа госпожо, да си починете далеч от лошите хора на моята малка лодка, полюшвана от игривите вълни на ласкавото Егейско море!” Хм, мисли си вдовицата на свой ред, ето ти добър повод да напусна страната. Пък и ако си изиграя добре картите, бракът с богатия грък ще сложи в ръцете ми пари, с които да осигуря охолно съществуване на себе си и децата.

Когато папараци заснемат палавата вдовица да се пече по оскъден бански на палубата на “Кристина”, вестниците гръмват с укорителни заглавия: “Подобаващо ли е такова поведение за една жена в траур?”

През октомври 1968 г. Мария научава от пресата, че Аристотел Онасис се е оженил за вдовицата на застреляния американски президент Джон Кенеди. Сватбата се е състояла на остров Скорпиос – същият гръцки остров, който Онасис й е обещал като сватбен порядък преди четири години. Запитана от журналистите за коментара й относно брака на Онасис и Кенеди, Мария изрича пророческата фраза: “Боговете си знаят работата и справедливостта ще възтержествува.”

Съсипана от предателството, Мария се барикадира в парижкия апартамент, спуска тъмните пердета и отказва да разговаря с когото и да е. Месец по-късно Онасис цъфва под прозорците й и започва да подсвирква с уста така, както би направило всяко гръцко момче, за да примами любимата си да се покаже на балкона. Кълне се, че бракът му с Джаки е просто бизнес сделка, че дори не спят в едно легло и че Мария е единствената жена, която някога е обичал. Думите му някак успяват да докосната наранената душа на Мария и тя му прощава. Вече се е примирила, че завинаги ще си остане “другата жена”, но безропотно приема негласното споразумение по правилата на този шантав любовен триъгълник.

Newlyweds Jacqueline and Aristotle Onassis

Аристотел Онасис и Джаки Кенеди, Getty Images

Пророчеството се сбъдва

И ето ги двамата пак заедно, уж се срещат тайно на различни места в Париж, обаче от време не време се появяват хванати под ръка на разни светски събития. Богаташът не изпитва никакви угризения, въпреки че е женен отскоро, и демонстрира открито връзката си с Калас. Новата госпожа Онасис обаче не изглежда особено възмутена от случващото се. Тя също не се е омъжила за гръцкия милиардер по любов, така че докато може да пътува нагоре-надолу и да пръска хиляди долари за луксозни стоки, й е все едно с кого спи съпругът й.

Да, обаче в един момент Онасис започва да се дразни от наглата разточителност на госпожа Кенеди-тире-Онасис. Само през първата година на брака им Джаки харчи с лека ръка почти 20 милиона долара за ремонт и декорация на луксозни апартаменти и къщи. Вече няма и капка съмнение, че този път Онасис е сгрешил в избора си на жена и Джаки никога няма да бъде неговия пропуск за американското висше общество и бизнес-среди, както се е надявал. Освен това отношението на клана Кенеди към него е меко казано, обидно – гледат на него като към долнопробно жиголо.

Онасис започва сериозно се замисля за развод. На 23 януари 1973 г. обаче се случва нещо, което не само отвлича мислите му от развода, но и разтърсва живота му из основи. Синът му Александър загива в самолетна катастрофа. Изглежда предсказанието на Мария се е сбъднало и бог започва да си събира вересиите.

След смъртта на 24-годишния Александър Аристотел вече не е същият. Губи желанието си за флиртове и апетита си към живота. Джаки се връща в родния Ню Йорк и започва да води тежки преговори с адвокатите на мъжа си по условията на предстоящия развод. Междувременно Мария се опитва да забрави цялата лудница като се хвърля отново стремглаво в кариерата си… и в обятията на друг мъж. Въпреки че сърцето й все още принадлежи единствено и само на Онасис. През този период той се обажда само няколко пъти и двамата си говорят като доверени приятели. Но Мария знае: ако само дори с половин дума Аристотел я помоли да се върне при него, тя ще захвърли всичко на секундата и ще го направи.

“Винаги ще имаме Париж”

През ноември 1974 г., докато е на турне в Япония, Мария получава съобщение веднага да се обади в Париж. Първата й мисъл е, че нещо се е случило с Аристотел. Предчувствието й не я лъже. Казват й, че той е в болница в тежко състояние в следствие на хронично автоимунно заболяване. Въпреки че са в развод и в лоши отношения, Джаки е неотклонно до леглото му, но не толкова защото я е грижа за западащото му здраве. Иска да е сигурна, че персоналът няма да допусне до сградата натрапницата Калас, ако се появи.

Всъщност в откритата враждебност на Джаки към Калас няма нищо лично. Напротив, бившата Първа Дама дори се възхищава на отдадеността на певицата към съпруга й. Просто не иска хората да говорят с насмешка зад гърба й, че не е взела мерки да се справи с любовницата.

Шест дни преди Онасис да умре, Джаки не е до леглото му. Когато състоянието му рязко се влошава, не могат да я открият по телефона. Сестрата на Аристотел, Артемис, звъни на Мария, която от дни седи затворена в парижкия си апартамент в тревожно очакване на новини. Казва, че ако иска да си каже последно сбогом с любимия, ще трябва да го направи сега. Мария успява да се промъкне незабелязана покрай охраната и през служебния входа на болницата се добира до стаята на Онасис. Заварва го почти в безсъзнание. Без да смее да го докосне, само му прошепва: “Аз съм Мария – твоето канарче.” Казва му още, че го обича сега и завинаги, и си тръгва.

Аристотел Онасис издъхва на 15 март 1975 г. на 70-годишна възраст. Когато научават новината, Джаки веднага си поръчва бутикова траурна рокля от новата колекция на Валентино, а Мария въздъхва сякаш с облекчение: “Сега не ми остава нищо друго освен да умра.” Оттегля се в парижкия си апартамент и живее там като истинската скърбяща вдовица на починалия магнат.

На 6 септември 1977 г. Мария Калас умира неочаквано и при мистериозни обстоятелства. Дали е било естествена смърт или убийство все още никой не може да каже със сигурност. Още по-озадачаващ факт е, че въпреки немалкото й богатство, тя не оставя завещание. Затова и 12-те милиони отиват в ръцете на най-големите й врагове: бившия й съпруг, който години наред паразитира върху успешната й кариера, и безсърдечната й майка, която по време на окупацията на Гърция през Втората световна война, я кара да “забавлява” немски и италиански офицери в замяна на храна и пари.

Последното желание на Мария Калас е прахта й да бъде разпръсната във водите около остров Скорпиос, където е гробът на Аристотел Онасис. Само че желанието така и не бива изпълнено.

 
 
Коментарите са изключени за Мария Калас и Аристотел Онасис: Любов по-силна и от предателството

Повече информация Виж всички