shareit

Какво се случва с апостолите след разпъването на Христос и защо Свети Петър е разпънат с главата надолу

| от |

Един от най-мрачните дни за апостолите на Исус Христос е именно денят на неговото разпъване. Всички са вярвали, че той е месията, който може да спаси света, но същевременно са го видели на кръста, разпънат редом до затворници. Един от много важните въпроси се прокрадва същата вечер: какво да правим сега?

Ако този момент беше пропуснат в историята, то най-вероятно всички апостоли един ден щяха да живеят тих и смирен живот далече от хората. Най-вероятно тогава и Исус щеше да е легенда, която нямаше да има толкова много внимание. Вместо да вземат това решение, апостолите решават да продължат с разпространението на Християнството и точно по тази причина днес повече от 2.6 милиарда души се определят като християни.

До днес има много противоречия, но повечето историци приемат идеята, че Исус е бил истинска фигура. Смята се, че е умрял в началото на I век. Докато Новият завет разкрива в детайли смъртта на Исус, откриваме, че е написана няколко века по-късно. Няма никакви доказателства, нито документи, които да потвърдят неговото съществуване, но това не е само по адрес на Исус, а на мнозина други известни личности в този период.

Що се отнася до локацията на неговата смърт, има някои разногласия и теории, но векове наред се приема Йерусалим за локацията на божия гроб. Що се отнася до самите апостолите, тяхното име произлиза от гръцката дума, чието значение е: „този, който е прогонен“. За самите тях знаем, че са 12 души, но в различните евангелия се описват и различни хора. По това време ще открием, че присъстват Андрей Първозвани, Петър, Яков Зеведеев, Йоан Богослов, Матей, Тома, Филип и други.

Различните християнски секти също използват и други имена, макар и според мнозина да са визирали същите хора. Твърди се, че във вечерта на молитвата, Исус призовава своите 12 ученика и им дава силата да прогонват всяко зло, както и да лекуват всяка една болест. В евангелието на Матей се говори, че Исус им наредил да пътуват по двойки, но да не носят нищо, включително хляб, пари или дрехи. Могат да носят сандали за дългия път, но нищо друго.

В евангелието на Матей отново ще открием, че е наредено на апостолите да открият вярващи във всяка една нация и да открият своите последователи. Дори и след края на Исус ще открием, че Новият завет не приключва действията и историята на Исус. Неговото възкресение се смята за официалната победа над смъртта – необходимият елемент за запазването на религията и извършените дела. Веднага след възкресението, Исус решава да се срещне с всеки един от апостолите си в Йерусалим.

Според някои предания, той прекарва около 40 дена с тях, преди да отиде в рая. Петър е оставен да избере нов апостол на мястото на Юда. Обикновено в такива моменти, повечето религиозни движения се разпадат, но след като Исус предоставя такива възможности, то спокойно може да се вярва, че е бил син на Бог. Точно по тази причина и Християнството продължава да се разпространява.

В последствие става ясно, че тези, които следват апостолите ще продадат своята земя и ще оставят парите си. Всичките им притежания ще бъдат споделени. За съжаление апостолите не могат да стоят дълго време в Йерусалим. След като Исус е убит, апостолите разбирали, че техният живот също е в опасност, ако продължат да следват тези идеи. Някои от тях са арестувани, но с това не приключва тормозът над ранните християни. Първият апостол, който умира, като не броим Юда, е Стефан.

Той е осъден на смърт чрез бой с камъни. Крал Херод изпраща Петър в затвора. Твърди се, че ангел му помага да избяга, защото по това време мъчениците все още не могат да станат светци. Онези, които напускат Йерусалим започват да разпространяват думите на Исус. Някои смятат, че последната стъпка към Християнството е да се обявят за евреи, но не всички са на това мнение. Първата ранна църква започва да предоставя и много демократичен метод на управление. Апостолите ще споделят своите мнения и след това ще изпращат писмо до християните в Антиох.

След това консулът ще вземе решение в управлението. Първият такъв е бил Яков – братът на Исус. По-късно става първият епископ в църквата в Йерусалим. Твърди се, че е прекарал повече от 30 години на този пост и е имал особено значение за апостолите. Петър е един от първите апостоли, които създават църква извън Йерусалим. Той ще стане първият патриарх в Антиох – днес това е град в Южна Турция. Смята се, че е създател и на една от първите християнски общности. Католическата църква днес твърди, че един от последователите на Петър по-късно е станал кардинал на Рим. Всички сведения по тази тема обаче не показват и не споменават Петър и Рим никъде.

Апостол Йоан най-вероятно се е установил в Юдея и е помагал за покръстването на хора именно там. Записки посочват, че в края нa II век е бил осъден и хвърлен в горещо олио. Апостолът преминал през това мъчение и изглеждал напълно невредим. Изпратен е в изгнание на остров Патмос близо до турския бряг. В Рим продължават да се носят легенди за апостолите. За Матей се твърди, че е стигнал до Етиопия. Успява дори да покръсти кралското семейство там.

И до днес ще открием, че повечето записки за християнството датират много по-рано, отколкото посочената екскурзия на Матей, но пък не може да се отрече и огромното влияние на тази религия в Етиопия. Твърди се, че краят на Матей е някъде близо до Партия. Апостол Тома също прави една дълга разходка и за него се вярва, че е стигнал до Индия. В преданията се посочва, че лично Исус му казва да се насочи натам, но след като отново има съмнение в думите на божия син, апостолът е продаден за роб и изпратен насила в Индия.

Там приключенията продължават, но легендата разказва, че Тома е служил на местен крал на име Гондофарес. Дори и днес точно това се разглежда с особен скептицизъм. Интересното е, че повечето християнски мисионери успяват да стигнат до Индия, за дао тткрият църкви и християнски движения, като никога нямат представа как тази религия е успяла да се зароди там. И до днес християните в тази страна се наричат „Християните на Тома“. Като допълнение ще открием, че дори апостол Вартоломей е посещавал Индия, поне според някои експерти.

Най-голямата следа на Вартоломей остава с Армения, където успява да покръсти владетеля там. Там го застига и една свирепа смърт, каквато е предречена за много други апостоли. Впрочем от 12 апостола, в това число броим и Матей, който ще замести Юда, 11 ще умрат за вярата си. Петър е бил разпънат с главата надолу в Рим, след като е заявил, че не е достоен да умре като Исус. Андрей Първозвани също е разпънат. Векове наред точно тези легенди ще оживяват и ще принуждават християните да извършват най-различни смели дела.

В това отношение се твърди, че епископа на Патрас е имал видение, в което му е казано да премести костите на Свети Андрей по-далече от мястото, където са погребани към този момент. Епископът ги събира и пътува чак до Шотландия, като точно по тази причина има град на име Свети Андрей или Свети Андрю, както е познат за католиците и англоговорящите. Костите на Свети Йоан са открити близо до Сантиаго де Компостела.

Откривател е Пелагиус, който през 814 г. забелязва странни светлини в небето, които го водят до гробницата. Няма никакво потвърждение дали откритията са автентични или не, но те са необходими, за да може християнството да се наложи днес като такова, каквото познаваме. С оглед на самата история и различните движения, изобщо не е трудно да забележим и успехът в налагането на тази религия.

 
 
Коментарите са изключени за Какво се случва с апостолите след разпъването на Христос и защо Свети Петър е разпънат с главата надолу

Повече информация Виж всички