Тетанусът няма нищо общо с ръждата

| от |

За какво друго може да се сети човек като чуе думата „тетанус“, освен за настъпен ръждив пирон и инжекции в болница? За нищо. Едва ли не няма друг начин на света да се хване тетанус освен да се настъпи пирон, нали?

Всъщност обаче тетанусът няма много общо с ръждата.

Тетанусът е сериозно, животозастрашаващо заболяване, причинено от бактерията Clostridium tetani. Хората обикновено се заразяват с нея, след като тя попадне в рана. Веднъж попаднала в тялото, тя произвеждат силен невротоксин, наречен тетаноспазмин, който действа на нервната система, по-специално на нервните клетки, които контролират движението на мускулите.

Така се формира едно особено неприятно заболяване, което може да доведе до симптоми като неволеви мускулни спазми, болезнена мускулна скованост, проблеми с преглъщането и – най-забележимо – изключителна скованост на челюстта. Между 10 и 20% от случаите могат да се окажат фатални.

Ръждата обаче има малко общо с този процес. Според Университета Макгил основната причина, поради която свързваме тетануса с ръждата, е, че бактериите обикновено се срещат в почва, богата на гниещи органични материали като мъртви листа, а това са и местата, където може да попаднете на стар ръждив пирон.

Пиронът също така осигурява на бактериите идеалната входна точка за инфекцията, ако някой случайно стъпи върху него. Но разбирате, че ръждата не непременно е причина за появата на бактерии.

За щастие, съществуват средства за лечение на тетанус. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (САЩ) убодените хората трябва незабавно да потърсят спешна помощ, след което ще бъдат лекувани с лекарство, наречено имуноглобулин срещу тетанус, интензивни грижи за раната, лекарства за овладяване на мускулните спазми и антибиотици. Освен това, както знаем, е налична и ваксина срещу тетанус. Възрастните също могат да получат ваксината, която е с продължителност около 10 години.

Но тетанусът като цяло се среща наистина рядко и честотата му постоянно намалява от няколко десетилетия.

През 2017 г., която е сравнително средна година по отношение на тетануса, в САЩ (около 300 милиона души население) са регистрирани 33 случая като само 2 са смъртни. По-голямата част тях се появяват при възрастни, които не са си направили всички препоръчани ваксинации срещу заразата.

 
 
Коментарите са изключени за Тетанусът няма нищо общо с ръждата

Повече информация Виж всички