shareit

Мистерията зад изчезналия А-10 – тайната на един пилот

| от |

Хората могат да изчезнат безследно. От време на време ще открием, че са способни да изчезнат с много тайни зад гърба си, боен самолет за 45 милиона долара и няколстотин килограма бомби. През лятото на 1997 г. един млад пилот от ВВС на САЩ ще направи точно това. Отклонява се от оригиналният маршрут, разваля формация и се насочва към планините на Колорадо. Никой повече не чува нищо за капитан Крег Бътън.

Неговият радар е изключен и няма никаква информация защо сменя курса си. Самолетът е летя повече от 1500 километра от курса си, преди да изчезне от радарите. През цялото време се е движил на зиг-заг, избягвайки някоя друга буря по пътя. Самолетът може да бъде само следен от радарите, но не и точно идентифициран. Той е просто една точка на радара.

На борда ще открием наличието на МК-82 бомби, които са открити на около 160 километра от Денвър. Не са се детонирали, но няма и следа от самолета.

ВВС са уведомени, че един от техните А-10 е изчезнал, започва бърза спасителна операция и изследването на посоката. Около 20 дена по-късно са открити фрагменти от нещо, което би трябвало да бъде военен самолет. Локацията им е един от върховете на Скалистите планини. Именно там често стават грешки и времето може да се влоши внезапно.

Поради лошото време няма как да има щателно търсене. Необходими са цели четири месеца, преди да се стигне до точката, където се предполага, че е паднал самолетът.

Тук идват конспирациите за неизвестния пилот, който изпълнява някаква странна мисия. Някои ще твърдят, че е бил двоен агент, бил е нападнат от извънземни и най-различни други откачени идеи. Бътън никога не е показвал отклонения, досието му е чисто, няма история на психични заболявания в семейството му. Сякаш това е един от примерите на ВВС, но от друга страна ще открием, че точно той е е направил някаква невъзможна грешка. Възможно ли е да е бил терористичен агент. Катастрофата оставя много повече въпроси, отколкото отговори. Необходимо е време, преди да се наредят всички парчета от пъзела.

Крег е син на пенсиониран летец и трябва да се постарае, за да стигне до нивата на баща си. Доналд Хърбърт е бил пилот на B-17 и е летял над Германия. На негово име е кръстено дори летището във Флорида.

Майката на Грег не е била толкова впечатлена от кариерата му. Тя е пацифист и също така свидетел на Йехова. Нейната идеология отрича войната и всичките и форми и инструменти. Дори и като кадет, пилотът ще напомня, че няма благословията на майка си, за да се запише в армията. Около една седмица, преди фаталния инцидент, двамата ще се срещнат и според съквартирантите, двамата са имали доста сериозни караници. Налага се дори хазяинът да говори за шумът. По неговите показания, Грег не само не е бил на себе си, но и заявил, че трябва да отиде и да учи как се убиват хора.

Оказва се, че майката е един от най-важните хора в живота на авиатора. Никога не се е гордяла с неговото постижение, нито с кариерата, която има. В някои от досиетата ще се открият коментари по темата, посочвайки някаква странна и не толкова здравословна връзка.

Приятелите ще посочат, че Бътън е имал двоен живот. Докато е бил сред всичките си близки, винаги е бил общителен и отворен. Усмихвал се е и се е радвал на отношения. В професията си ще бъде смятан за чист професионалист, но когато майката се появи, той прави тежка метаморфоза и бързо се захваща за полата ѝ.

В свободното си време ходи по планини, кара ски и се опитва да бъде далече от охолния живот. Баровете не са неговото приключение. Мнозина знаят, че е обичал Скалистите планини на Колорадо, което обяснява доста бързо и избора на посока. Няколко пъти е искал да си намери работа като комерсиален пилот, но в Денвър не са търсили кадри.

Всичко е лесно за обяснение, когато историята се знае. Грег Бътън е объркан от самото начало – има за баща герой от войната и майка, която отрича всякакво насилие. След караниците и проблемите, просто решава, че няма как да угоди на никого и насочва самолета си към последното място, където намира мир. Според данните на черната кутия, самолетът се е врязал с повече от 700 км/ч.

ВВС ще потвърдят, че това е самоубийство, но семейството ще отрече всички тези факти. Въпреки заключенията, някои експерти имат само един въпрос: къде са отишли бомбите. Години по-късно никой не ги е открил.  

 
 
Коментарите са изключени за Мистерията зад изчезналия А-10 – тайната на един пилот

Повече информация Виж всички