shareit

Единственото лечение за бяс изисква лекарите почти да ви убият

| от |

Бясът е ужасяващо заболяване с почти 0% оцеляване. Ако е ухапан от животно, което е носител на вируса, човек има само 24 часа (или 48 часа, ако е ваксиниран), за да стигне до болница, за да го спре да стигне до нервната му система, където инфекцията се задържа и започва да причинява симптоми. Ако този момент не бъде предотвратен, следва само и единствено смърт.

Инкубацията може да отнеме седмици или дори месеци, започвайки като грипоподобно заболяване с главоболие, слабост и треска, които често продължават дни. Не след дълго симптомите прогресират до неврологични проблеми, които кулминират с раздразнение, тревожност и церебрална дисфункция. Пациентите могат да развият и страх от вода, тъй като вирусът не позволява на гостоприемника да пие, и могат да изпитат халюцинации и делириум. Това може да продължи от 2 до 10 дни и почти винаги е фатално – регистрирани са по-малко от 20 случая на хора, оцелели клиничните симптоми, като подробностите за повечето са оскъдни.

Как са оцелели тези хора? За някои е необходим т. нар. Протокол от Милуоки – крайна процедура, която включва предизвикването на почти пълна мозъчна смърт. Нейната ефективност е бурно обсъждана и повечето лекари не я препоръчват, но всъщност е помогнала на някои хора да победят тази страховита болест.

Разработен от д-р Родни Уилоуби-младши, протоколът на Милуоки е спешно усилие за борба с бяса. Наречен на името на град Милуоки, където е приложен за първи път успешно през 2004 г., протоколът разчита на собствената способност на тялото да се бори с вируса – но само когато му бъде дадено достатъчно време.

Бясът се движи през нервите в централната нервна система и в мозъка, където се възпроизвежда и причинява неврологични симптоми, разчитайки на дисфункция на един невротрансмитер, за да продължи жизнения си цикъл. Уилоуби-младши и негови колеги казват, че ако мозъчната активност може да бъде намалена до минимум, вирусът може да бъде забавен достатъчно, за да се поддържа тялото живо и така имунната система да получи ценно време да се пребори с него.

Протоколът е изпробван за първи път върху 15-годишно момиче: лекарите използват лекарства, за да предизвикат кома, намалявайки значително нервната активност, заедно с което й дават коктейл от антивирусни лекарства. Това е видимо трудна процедура… но след 76 дни момичето е изписано от болницата. Последвалите прегледи показват, че е развила говорен дефект и има известни трудности при ходене, но въпреки това тя завършва колеж и ражда близнаци през 2016 г.

Оттогава създателите на протокола Милуоки твърдят, че са спасили 18 души към 2018 г. (2 в САЩ, а останалите в Перу), въпреки че статистиката оттогава е мъглява и експертите поставят под въпрос тези числа поради лошата им документация.

Трябва да се отбележи, че процедурата има изключително висок процент на неуспех, като скорошно изследване показва, че само един пациент от 12, лекувани с индуцирана кома, е оцелял. Дългата индуцирана кома при бяс е скъпа, интензивна за лечение и етично съмнителна, но с толкова ниски нива на оцеляване без лечение, тя може да представлява единствената възможност за някои хора. Но наистина ли работи? Докторите наистина все още спорят.

Dog with rabies

Куче, болно от бяс

Бясът е известен още от около 2000 г. пр. н. е. Първият писмен запис за болестта идва от месопотамския Кодекс на Ешнуна (ок. 1930 г. пр. н. е.), който диктува, че собственикът на куче, показващо симптоми на бяс, трябва да вземе превантивни мерки срещу ухапвания. Ако човек е ухапан от бясното куче и по-късно е умрял, собственикът е бил солено глобяван.

В Древна Гърция се предполага, че бясът се причинява от Лиса, духът на лудата ярост.

Неефективните народни илачи срещу вируса изобилстват в медицинската литература на древния свят. Лекарят Скрибоний Ларг предписва превръзка от кожа на хиена, а Антей препоръчва препарат, направен от черепа на обесен човек…

Бясът изглежда произхожда от Стария свят, първата епизоотия в Новия свят се появява в Бостън през 1768 г.

През 19 век се смята за бич поради разпространението си. Във Франция и Белгия, където се почита Свети Хуберт Лиежки, „Ключът на Свети Хуберт“ (метален пирон, кръст или конус) е бил нагряван и прилаган за изгаряне на раната. Болните кучета също са жигосвани с ключа с надеждата да ги предпази от бяс.

 
 
Коментарите са изключени за Единственото лечение за бяс изисква лекарите почти да ви убият

Повече информация Виж всички