shareit

Паранормалният живот на Ханс Холцер, първият ловец на духове в Америка

| от |

Днес има безброй документални филми и телевизионни предавания, в които с изследват обитавани от духове къщи по света. За това можем да благодарим на Ханс Холцер – човекът, който често е наричан „първият ловец на духове в Америка“.

Холцер е парапсихолог, който прекарва живота си в изучаване на необясними събития като телепатия, хипноза и паранормални явления. Той дори провежда лекции по темата в Нюйоркския технологичен институт, но истинската му страст е да пътува по света и да разследва от първа ръка подобни случаи.

Може би най-известната му работа е разследването на къщата в Лонг Айлънд, която вдъхновява филма „The Amityville Horror“. Заедно с известен медиум, Холцер се свързва с духа на индиански вожд, който обяснява, че домът е прокълнат.

Парапсихологът почива през 2009 г., но оставя след себе си зловещо наследство, което продължава да вдъхновява както любителите ловци на духове, така и експертите по паранормални явления.

Ранни години и началото на лова на духове

Ханс Холцер е роден във Виена, Австрия на 26 януари 1920 г., а интересът му към паранормалното започва съвсем скоро след това: още докато е в детската градина, учителката го изпраща вкъщи с бележка, че плаши другите деца с истории за призраци и феи, които е научил от чичо си.

Въпреки това, едва в тийнейджърските си години Холцер наистина започва да приема темата за призраците сериозно. Според книгата му от 1963 г. „Ловец на духове“, страстта му към паранормалното се разраства, когато прочита книга, озаглавена „Окултизмът в модерната епоха“ от д-р T. K. Остерайх, професор в университета в Тюбинген в Германия.

Холцер се записва във Виенския университет за кратко през 30-те години на миналия век, където учи история, археология и нумизматика, според The ​​New York Times. Но точно преди нацистите да превземат Австрия през 1938 г., той и еврейското му семейство бягат в Ню Йорк.

Там започва да учи японски език в Колумбийския университет, след което получава магистърска степен по религия и след това докторска степен по парапсихология от Лондонския колеж по приложни науки. Накрая Холцер започва и да преподава – в Нюйоркския технологичен институт.

До началото на 60-те години на миналия век той вече разследва сигнали за духове в района на Ню Йорк и публикува „Ловец на духове“, първата от около 140 книги, които ще напише, през 1963 г. В нея документира тези ранни казуси – и така скоро е получава световна слава за работата си с паранормалното.

Разследването на „Къщата на ужасите в Амитивил“

В своята книга от 1997 г. „Призраци: Истински срещи с отвъдния свят“ Ханс Холцер дефинира призраците като „оцелял емоционален спомен за някой, който е умрял травматично и обикновено трагично, но не знае за смъртта си.“

Той уточнява също, че призраците „не желаят да се разделят с физическия свят“, така че те „останат на същото място, където е съществувала тяхната трагедия или емоционалната им привързаност преди физическата им смърт.“

Действайки с тези предположения, Холцер често работи с медиуми в опит да се свърже с духове, които не са преминали в отвъдното. В най-известния случай той обединява усилия с медиума Етел Джонсън-Майерс, за да разследва дома, където Роналд ДеФео-Младши убива своите родители и четирима братя и сестри през 1974 г.

Семейството, което се премества в къщата след трагедията, съобщава, че чува безплътни гласове, усеща странни миризми и открива странна кал по стените и килимите. Хората се изнасят само след 28 дни и през 1977 г. Холцер влиза в резиденцията, за да изпита сам смразяващия феномен.

Ханс и Етел съобщават, че се свързват с индиански вожд от племето шинекок, който им казва, че къщата е построена на свещено гробище и че ядосан дух е обладал ДеФео, за да убие семейството му. По-късно, когато изучава снимките, които е направил в дома, Холцер забелязва зловещи ореоли около дупките от куршуми от пистолета на ДеФео в стените.

Разследването на дома на Холцер е противоречиво, тъй като историците настояват, че хората от въпросното племе дори не са живели в Амитивил. Въпреки това той публикува няколко книги за изследването си, включително една, която вдъхновява филма „Amityville II: The Possession“.

Наследство на „бащата на паранормалното“

Въпреки че днес Ханс Холцер се помни с добро като първият ловец на духове, той нарича себе си „научен изследовател на паранормалното“ и не харесва термина „свръхестествено“, тъй като предполага, че явленията, които изучава, са извън науката.

През април 2009 г., на 89-годишна възраст, той преминава „от другата страна“ – фраза, чието авторство често се приписва именно на него, според The ​​Sydney Morning Herald. Но той оставя след себе си наследство, което е по-голямо от самия него.

Може би най-забележителното е въздействието, което Холцер неволно прави върху поп културата. Дан Акройд, сценарист и звезда от филма „Ловци на духове“ от 1984 г., казва, че Холцер е бил неговото вдъхновение за хитовата лента. Той казва пред Daily Mail през 2013 г.: „Бях обсебен от Ханс Холцер, най-великият ловец на духове в историята. Именно така се роди идеята за моя филм „Ловци на духове“.

Холцър има дъщеря, Александра Холцер, която продължава освен името му, и неговата работа – с паранормално разследващо шоу по Travel Channel, наречено „Досиетата Холцер“.

В интервю, публикувано в Ghost Village през 2005 г., парапсихологът е попитан как би искал да бъде запомнен, на което отговаря: „Като човек, който каза истината. Няма да имам надгробен камък. Гробищата са прахосване на земни площи и аз не вярвам в каквито и да било погребения. Колкото по-бързо изгорите тялото, толкова по-добре. То е просто обвивка. Човечеството има какво да учи.“

 
 
Коментарите са изключени за Паранормалният живот на Ханс Холцер, първият ловец на духове в Америка

Повече информация Виж всички