Най-важните съкровище, откривани някога

| от |

Стафордширското съкровище

През 2009 г. в поле в Стафордшир, Обединеното кралство, любителят металотърсач Тери Хърбърт открива най-голямата находка на англосаксонско злато и сребро, намирана някога. Артефактите стават известни като Стафордширското съкровище, а експертите ги обявяват за „една от най-големите находки“ в британската археология.

Смята се, че съкровището е било заровено около 600-650 г. от н. е., когато англосаксонските кралства в Британия са воювали помежду си. То е съставено само от предмети, използвани от мъже воини, и включва над 500 златни накрайника за мечове – което според изследователите подсказва, че както воините, така и кралете са носели такива ценни оръжия на война – както и близо 4 килограма златни предмети, 1 килограм сребро и още много изящни парчета. Хърбърт и собственикът на полето, където е открито всичко, си поделят сумата от 3,3 млн. лири от музея, който го придобива.

Полското съкровище

През 1935 г. в полето в Слъсков, Полша, е намерена средновековна монета. Няколко десетилетия по-късно местният археолог Адам Кенджерски решава да провери дали може да има още – и за негова радост в началото на 2021 г. той открива цяло съкровище от над 6000 парчета.

То, чиято възраст се оценява на повече от 900 години, е било прибрано в ленени торбички и заровено в гърне. Намерени са чешки, датски, унгарски и германски монети, както и редица пръстени със скъпоценни камъни. На един от пръстените са изписани на кирилица думите: „Господи, дано помогнеш на Твоята рабиня Мария“. Кенджерски изказва предположение, че този пръстен може да е принадлежал на местна принцеса.

Съкровището от Уотлингтън

Не всички съкровища са значими, защото са големи. Някои се оказват от особен интерес поради рядкостта на предметите в тях. Находката от Уотлингтън, открита от Джеймс Матър в Оксфордшир, Великобритания, през 2015 г., е ярък пример за това.

Сред 200-те монети има много редки – с лика на Алфред Велики, крал на западните саксонци от 871 до 886 г. и крал на Англия от 886 до 899 г. Тринадесет от монетите са т. нар. грошове „Двама императори“, на които Алфред Велики е изобразен седнал до по-малко известния владетел на Мерсия Сеолулф II. Много историци са смятали, че Сеолулф е бил незначителен владетел, който е служил като марионетка на нахлуващите викингски сили, както сочат писмените сведения. Но съществуването на монетите, които изглежда го поставят наравно с Алфред Велики, може да опровергае това мнение.

Гроувилското съкровище

Grouville Hoard c

В продължение на години металотърсачите намират различни монети, разпръснати в едно и също поле на остров Джърси в Ламанша – докато през 2012 г. Ричард Майлс и Рег Мийд не откриват много по-голям обект (в месността Гроувил на острова). Извикани са археолози, които след двудневни разкопки откриват огромна маса от над 70 000 монети, слети от корозия.

По-нататъшното проучване разкрива, че те са от сребърно-медна сплав, изработена от кориосолитите, племе келти от близка Франция, около I в. пр. н. е. В продължение на много години археолозите работят по разглобяването на съкровището парче по парче, като разкриват, че то съдържа не само монети, но и стъклени мъниста, златни торкви (метални колиета) и сребърни гривни. Огромното съкровище е закупено от правителството за 4,25 млн. лири и ще остане в Джърси.

Винделевското съкровище

През 2021 г. във Винделев, Дания, металотърсачът Оле Гинеруп Схиц се натъква на съкровище от 22 златни предмета с тегло над 1 килограм, датиращи от VI в. от н. е. Сред предметите имало красиво украсени златни дискове, известни като бракти. На тях са изобразени рунически надписи, профил на човешка глава, както и различни птици и животни.

Изследователите смятат, че първоначално съкровището е било заровено под къща от желязната епоха, а стойността на предметите подсказва, че собственикът им е бил с висок статус. Предполага се, че съкровището може да е било заровено след катастрофалното изригване на вулкан в региона през 536 г. от н. е., което е предизвикало повсеместен глад и безредици.

Съкровището от Вейл оф Йорк

Една от най-важните находки, свързани с викингите, във Великобритания е открита през 2007 г., когато Дейвид и Андрю Уилан откриват тайник със скандинавско съкровище в Йоркшир. Повечето от предметите са открити в красив сребърен съд, вероятно изработен във Франция или Германия през IX в. от н. е., който може би е бил откраднат от манастир.

Съкровищницата от Чалгроув II

Това съкровище от римски монети е намерено от Брайън Малин в Оксфордшир през 2003 г. Той занася гърнето, пълно с корозирали монети, на специалисти в Британския музей, които много внимателно започнали да почистват и разделят монетите. Едва след като извадили около 5000 екземпляра, разбрали, че са открили един много интригуващ екземпляр – монета с главата на почти неизвестния римски император Домициан.

Друга монета с лика на Домициан е била намерена във Франция век по-рано, но тъй като историците не са знаели кой е той, находката е обявена за измама. Откриването на втората монета обаче потвърди, че и френската монета важи. Изключителната рядкост на изделието и оскъдните писмени сведения за този „изгубен“ император предполагат, че той може да е притежавал титлата само за кратко време в период на криза в Римската империя.

Панагюрското съкровище

Sofia - Panagyurishte Thracian Gold Treasure

През декември 1949 г. братята Павел, Петко и Михаил Дейкови копаят на територията на керамична фабрика край Панагюрище, като събират глина за направата на тухли. Така те се натъкват на изумителна находка: тайник с красиво изработени златни предмети. Археолозите разкопават съкровището и обявяват, че то е съставено о предмети от III и IV в. пр. н. е. Част от него може да е служило на тракийския цар Севт III като церемониални предмети.

Съкровището включва релефно кръгло златно блюдо, ритуални чаши, изработени във формата на животни, и златна амфора с двойна дръжка. Днес то често е излагано в Националния исторически музей в София.

 
 
Коментарите са изключени за Най-важните съкровище, откривани някога

Повече информация Виж всички