Музикални хроники: Когато Metallica подгряваше Ози на турне, а след концерти ги къпеха по осем жени наведнъж

| от Тодор Ковачев |

Когато Metallica издава своя трети албум Master of Puppets през март 1986 г., вече си личи, че траш метъл бандата ще се превърне в нещо голямо. Хвалбите към Master of Puppets се разпространяват навсякъде и все повече фенове на тежката музика откриват магията на групата.

А който изобщо все още се съмнява в мощта на Metallica, е окончателно убеден, когато през същата 1986 г. групата завладява Америка по време на едно паметно турне заедно с Ози Озбърн. Тогава замисълът е Metallica да бъде просто подгряващ състав преди изпълненията на легендарния вокалист на Black Sabbath – но младите трашъри тотално открадват шоуто.

„Наистина ми бяха жестока конкуренция във всяка една вечер. Беше трудно да излезеш на сцената след тях“, признава по-късно самият Ози. Музикантите от Metallica пък си спомнят турнето като периода, в който за пръв път се чувстват част от елитните музикални кръгове. Концертите им заедно с Ози Озбърн започват само три седмици след излизането на Master of Puppets и те се изправят пред сериозно предизвикателство: всяка вечер ги чака публика от поне 10 хил. души, които обаче очакват предимно да чуят Ози с песните от соловата му кариера и от годините със Sabbath.

Това са всеизвестни на тълпата хитове, а Metallica противопоставя не просто зъл траш метъл, но и предимно песни, които са излезли само преди няколко дни. „След първите няколко песни хората в публиката се споглеждаха и си казваха „Каква е тази врява?“, припомня си барабанистът Ларс Улрих. „45 минути по-късно те бяха със стиснати юмруци, вече бяха навлезли в музиката ни и разбираха за какво става въпрос“.

Турнето хваща четиримата от Metallica в момент, когато те все още не са суперзвезди, но имат всички необходими качества на една голяма група и неочаквано поемат доминираща роля в турнето, което продължава до август (с междувременно включени и някоко дати в скандинавските страни). Класата на бандата е налице, сценичният им заряд е безапелационен, а те разполагат и с композиции като Battery, Master of Puppets и Welcome Home (Sanitarium), които ще се превърнат във вечни метъл хитове.

Някои изцепки извън сцената обаче рискуват да поставят под въпрос успеха на бандата. На първо място, именно през пролетта на 1986-а Metallica са в пика на своя алкохолен период. Ларс, фронтменът Джеймс Хетфийлд, соло китаристът Кърк Хамет и басистът Клиф Бъртън са в началото на 20-те си години и все още гребат с пълни шепи от удоволствията на живота.

„На тази възраст искаш само да спиш с някое момиче, да се напиеш и да изживееш всички тези прекомерни неща, за които само си чел“, обяснява Ларс. „Слизахме от сцената, отивахме под душовете и там беше пълно с момичета“, потвърждава Кърк. „Наистина се случваше често“, допълва Джеймс. „Не е зле, когато те къпят осем жени едновременно“.

Междувременно Ози Озбърн е старателно държан далеч от всякакви вредни влияния и субстанции, тъй като именно алкохолът и наркотиците са му изяли мястото в Black Sabbath още през 1979 г. Неговата съпруга и мениджър Шарън нарежда на Metallica да не пият около него – но естествено, това не се оказва постижимо. „Веднъж като бяхме спрели, Ози слезе от неговия бус и дойде до нашия. Като видя Клиф, първите му думи бяха „Имате ли някаква бира“, разказва Кърк Хамет. „Клиф веднага му даде и 20 минути по-късно вече всички се бяхме събрали в нашия бус и гледахме как Ози се налива. Чудехме се какво ще правим, мислехме, че заради това ще ни изхвърлят от турнето“.

Напрежението между двата лагера се покачва и когато по време на един саундчек Metallica започват да свирят песни на Sabbath. “Ози реши, че го предизвикваме и му се подиграваме”, сеща се Ларс. „Но ние свирехме Hole In The Sky или Symptom Of The Universe, защото искахме той да пее с нас, това беше голямата ни мечта“.

По-късно самият Озбърн потвърждава тази история: „Помня, че минах през гримьорната и чух да свирят Black Sabbath. Нямах идея, че са такива големи фенове, мислех, че е някаква подигравка“.

Така или иначе, турнето продължава, докато Metallica не се сблъскват с нова пречка през юли. Хетфийлд се е запалил по скейтборда и с новото си хоби бори скуката по време на безкрайните пътувания. Претърпява обаче тежко падане и си чупи китката, заради което участието на групата в Индиана същата вечер е отменено. Налага се китарният техник на Кърк – Джон Маршал – да свири известно време ритъм китарите, докато Джемйс се възстанови. Фронтменът си чупи китката и през следващата година, което принуждава мениджмънта на Metallica да включи в договорите забрана за каране на скейтборд.

Турнето с Ози приключва на 3 август и в края му младата група е успяла да впечатли бащата на хеви метъла. Озбърн не се притеснява да признае, че американските трашъри са завладявали сцената всяка вечер – а и вече не е трудно да се прогнозира грандиозното им бъдеще. През есента на 1986-а Metallica се заема да завладява и Европа, но този период от историята на групата е запомнен преди всичко с голямата трагедия.

Клиф Бъртън загива трагично при катастрофа с буса на бандата в Швеция. Огромният шок обаче не спира устрема на Metallica и те продължават по пътя, който са поели, за да се превърнат в една от най-продаваните и успешни групи в цялата музикална история.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Когато Metallica подгряваше Ози на турне, а след концерти ги къпеха по осем жени наведнъж

Повече информация Виж всички