Музикални хроники: Кралицата на хипи музиката, чийто кратък живот беше белязан от тормоз, предателство и наркотици

| от Тодор Ковачев |

Сред музикалните звезди в трагичния „Клуб 27“, загинали твърде млади, попадат имена като Кърт Кобейн, Джими Хендрикс, Джим Морисън и Ейми Уайнхаус.

Но една от най-непрежалимите загуби за музиката си остава тази на Джанис Джоплин, магнетичната певица с незабравим глас, икона на хипи вълната и емблема на една златна музикална епоха.

Половин век след смъртта си американката остава легенда на блуса и психеделичния рок, но житейската ѝ история е трагична. Това е история за наркозависимост, за тежко детство и за предателство, която завършва през 1970 г., когато Джанис умира от свръхдоза хероин.

Бъдещата звезда е родена в Тексас и от много малка развива любов към блуса, която обаче я отчуждава от нейната южняшка общност – там не са свикнали да се асоциират с музиката, свързвана традиционно с афроамериканците. По-късно Джоплин ще си спечели репутация със своята откровеност и харизма, но в ранните си години е подложена на чести подигравки от околните.

Тя е с наднормено тегло като малка и връстниците ѝ не ѝ спестяват обидите. „С подигравки ме изгониха от училище, от града и от целия щат“, обяснява Джанис, която не спестява негативното си отношение към своя роден град Порт Артър. При първа възможност тя напуска Тексас, мести се в Сан Франциско и в едно от гнездата на хипи културата започва своята музикална кариера. Там обаче Джоплин се отдава и на наркотиците и уискито, а теглото ѝ спада до опасните 40 килограма. Разтревожени нейни приятели я прибират у дома и през 1965 г. Джанис се завръща в Порт Артър.

Това изглежда позитивен период в нейния живот, в който 22-годишното момиче се отдалечава от вредните влияния, спира да пие и да се друса, започва да учи антропология в университета. Не зарязва и блуса, макар че все още не се радва на музикални успехи.

Когато се сблъсква с тормоз в университета и даже я наричат „най-грозния мъж наоколо“, певицата отново намира спасение в музиката и се посвещава на писане на песни и усъвършенстване на гласа си. Още в Сан Франциско тя среща Питър де Бланк, богат и образован бизнесмен, чиято зависимост от наркотиците е още по-тежка и от нейната. Връзката им е бурна. Де Бланк живее далеч в Ню Йорк, но при едно от посещенията си в Тексас двамата се сгодяват и започва планиране на сватба.

След няколко месеца мъжът отменя всички планове, когато се оказва, че чака дете от друга и всъщност ще се жени за нея, вместо за Джанис. Предателството няма как да не окаже влияние в живота на изпълнителката, но щастието ѝ се усмихва през 1966 г., когато неин стар приятел от Сан Франциско я кани да стане певица в група, на която той е мениджър.

Решението не е трудно за нея и тя се връща в Калифорния, където хипи културата е в своя пик, психеделичният рок е навсякъде и бохемският живот изглежда единственият, който си заслужава да се живее.

Групата Big Brother and the Holding Company не бележи успех с първите си сингли, но постига големия си пробив на легендарния фестивал в Монтерей, където изпълнението на Джанис на песента Ball and Chain се превръща в легендарен момент от рок историята. Вторият албум на Big Brother and the Holding Company се нарича Cheap Thrills и предизвиква фурор през 1968-а. Суровата страст в гласа на Джанис Джоплин е неустоима и певицата става един от най-разпознаваемите вокалисти на цялото десетилетие.

Скоро Джанис вече е твърде известна и значима, за да продължи с Big Brother и напуска групата само месеци след появата на Cheap Thrills, за да преследва самостоятелна кариера. Първият ѝ албум с новата ѝ група Kozmic Blues Band е посрещнат добре от музикалната критика, но не постига успеха на Cheap Thrills – а по-лошото е, че наркотиците започват напълно да разрушават блестящата Джоплин.

През 1969 г. вече се говори, че тя харчи по 200 долара на ден за хероин, а постоянното друсане и пиене съсипват представянето ѝ на нейните концерти. Още до края на годината Kozmic Blues Band се разпада, но тя сформира нов състав Full Tilt Boogie Band и започва да записва албум, излязъл по-късно под името Pearl.

Заедно с музикалния продуцент на Doors Пол Ротчайлд са записани дузина песни, включително акапелна версия на авторската песен Mercedes Benz, която ще бъде запомнена като едно от най-великите творения на Джоплин. Pearl се оказва истинският пик в творчеството на Джанис, но за съжаление и нейна лебедова песен.

Всъщност изпълнителката изобщо не доживява излизането на албума. На 4 октомври 1970 г. тя е очаквана в студиото, за да продължи записите, но така и не се появява. Открита е мъртва в хотела си след фатална доза хероин. Така само на 27 години си отива голямата звезда, която и до днес си остава сред най-продаваните изпълнители в Щатите.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Кралицата на хипи музиката, чийто кратък живот беше белязан от тормоз, предателство и наркотици

Повече информация Виж всички