shareit

Музикални хроники: Джак Уайт искаше да стане свещеник, предложи брак на сцената и представяше жена си за сестра

| от Тодор Ковачев |

Нестандартен, противоречив и даже гениален – такива определения ще чуете за Джак Уайт, който по всички параграфи отговаря на представите за рок звезда от класически тип.

Лидерът на White Stripes е артист, който винаги се е отклонявал от установените правила и е правел нещата по свой начин. Затова и в биографията му не липсват неочаквани решения и смели инициативи, превърнали го в рок икона.

Когато светът се възстановява от гръндж манията и алтърнатив рокът започва да доминира, Джак Уайт остава сред малкото, които съхраняват духа на добрия стар гаражен рок – изчистена, сурова и искрена музика, съчетана с освободено пънкарско поведение.

Уайт придобива известност като част от дуета White Stripes, сформиран през 1997 г. в родния му Детройт заедно със съпругата му Мег Уайт. Двамата се прочуват на първо място със специфичния стил музика, сътворен само с китара, барабани и глас. В началото те претендират, че са брат и сестра, макар че се оказва единствено въпрос на време истината да бъде разкрита.

Джак Уайт поддържа мистерията и около други аспекти от своята биография и своята личност, но какво още знаем за него като човек и музикант? На първо място, става въпрос за човек с необичайно мислене и необикновена смесица от интереси.

Още в първи клас американецът с рождено има Джон Антъни Гилис започва да свири на барабани, а после подхваща китарата, вдъхновен от класическия блус.

Отгледан е в католическо семейство и до един момент обмисля да стане свещеник. Когато е на 14 е приет в семинарията, но нещо го спира. „Онова лято нещо се случи с мен. Поповете ми изглеждаха много стари и си помислих: „А кой ще говори от името на моето поколение?“, разказва Уайт.

По-късно младежът стартира собствен тапицерски бизнес, но бъдещето му е в музиката. Той прекарва известно време като барабанист в местната пънк банда Goober & The Peas, а после основава White Stripes с Мег Уайт, която става барабанистка съвсем случайно.

Двамата се срещат в един бар, в който Мег работи, а Джак се изявява на сцената. Преди възникването на групата, тя изобщо не свири сериозно на барабани, но Джак случайно я чува и се влюбва в нейната енергия и в суровия и съвсем аматьорски маниер на свирене.

Музикалният визионер осъзнава, че точно това е квинтесенцията на гаражния рок и решава да основе група с Мег и да я научи да свири. През цялото време Джак остава движещата сила на White Stripes, създава цялата музика, свири китарите и изпълнява вокалите. Двамата избират да се представят за брат и сестра, за да задържат вниманието на публиката върху песните, а не върху отношенията помежду им. Репортер от един детройтски вестник обаче изравя брачния им договор и тайната е разкрита.

При женитбата Джак взима необичайното решение да приеме фамилията на жена си. Двамата се развеждат още през 2000 г., но по настояване на Мег White Stripes не приключват веднага и дуото съществува до 2011 г.

По-късно Джак Уайт се жени още два пъти – първо за модела Карън Елсън, която му ражда две деца и се развежда с него 8 години по-късно. През април 2022 г. пък Уайт предлага брак на приятелката си Оливия Джийн по ефектен начин: по време на негов концерт, докато тече изпълнението на песента на White Stripes Hotel Yorba. Двамата се венчаят малко по-късно, отново на сцената.

Джак Уайт отдавна се е доказал като авантюрист и в музиката, където също няма желание дълго време да стои на едно място. Още докато White Stripes владеят рок чартовете, музикантът създава The Raconteurs с колегата си Брендън Бенсън и пише най-големия хит на групата Steady As She Goes.

В The Raconteurs Уайт вече твори с по-голям размах и се разпростира извън гаражния рок, възползва се и от уменията на тримата опитни и талантливи музиканти около себе си, за да не върши сам всичката работа. The Raconteurs издават три албума, но далеч не са последният състав на Джак, който междувременно създава и супергрупата The Dead Weather, в която се изявява като барабанист.

После идва времето Уайт да се впусне и в самостоятелна кариера, която му носи успехи още с първия му албум Blunderbuss (2012), дебютирал под номер 1 в Щатите.

Днес Уайт продължава да е изключително деен и през тази година издаде цели два нови албума. В наши дни такова нещо се случва рядко, но знаменитост като него може да си позволи да го направи, тъй като има собствена звукозаписна компания, както и огромен каталог от неиздадени песни.

Може би най-важното е, че колкото и да се развива музиката му и колкото и разнообразна да става, Джак Уайт не губи неподправения дух, забележим още от първите записи на White Stripes.

И затова си остава пример за артист, който винаги е верен на себе си и не губи своята същност. А това е същината на величието в рока.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Джак Уайт искаше да стане свещеник, предложи брак на сцената и представяше жена си за сестра

Повече информация Виж всички