Древна азбука на отдавна изчезнала цивилизация бе открита по случайност

| от chr.bg |

Докато случайно чете новини за шистова плочка, открита в Испания, един проницателен изследовател забелязва, че археолозите са пропуснали огромно откритие: на нея има не само гравюри на воини, но и загадъчната азбука на древен език.

20-сантиметровата плочка е открита наскоро по време на археологически разкопки близо до испанския град Гуареня. Обектът, известен като Касас дел Турунуело, принадлежи на късната тартезийска цивилизация, развила се в югозападната част на Иберийския полуостров преди около 2500 години.

Когато Испанският национален съвет за научни изследвания съобщава за откритието на 6 юни, те просто казват, че то изобразява сражаващи се лица, тоест воини.

Новината привлече вниманието на Хоан Ферер и Хане, компютърен учен и експерт по палеоиспански езици в Университета на Барселона, който бързо осъзна, че артефактът е дори по-значим, отколкото се предполага.

„Освен фигурите, когато погледнах плочката, видях, че на една от страните изглежда има палеоиспански знак; знак, който не може да бъде сбъркан с никой друг“, казва той в изявление.

Той се свързва с Института по археология в Мерида за да получи по-добри изображения на плочата и открива, че тя съдържа красив (и много рядък) пример за южнопалеоиспанска писменост.

„След като проучихме изображенията, всичко сочи, че става дума за южна писменост с начална последователност ABeKaTuIKeLBaNS?ŚTaUE, която е почти същата като документираната в испанската азбука, с изключение на 11-ия знак, който има специална форма“, обяснява Ферер.

Палеоиспанските писмености – писмените системи, използвани на Иберийския полуостров преди появата на латинската азбука – се разделят на поне две семейства: североизточнa и южнa. Смята се, че всички тези писмености произлизат от финикийската, разработена от финикийската цивилизация, която процъфтява преди около 3000 години по крайбрежието на Източното Средиземноморие в днешните Ливан, Сирия и Израел.

Новото откритие е особено забележително, тъй като има само две други доказателства, които показват азбуки от южната палеоиспанска писменост. Поради това знаем много малко за тази писмена система.

Възможно е дори да има букви или символи, които все още не са открити – долната част на плочката е счупена – и Ферер казва, че някога на нея може да е имало до 32 символа.

„Тази азбука има 27 знака и е единствената пълна азбука, която познаваме до момента. Друга е намерена при разкопките във Вилясвиехас дел Тамуха (Касерес), но тя е много фрагментирана. Тя има само някои централни знаци. Следователно новата азбука е третият такъв пример и ще предостави много информация“, обясни Ферер.

 
 
Коментарите са изключени за Древна азбука на отдавна изчезнала цивилизация бе открита по случайност

Повече информация Виж всички