Как се слагат белезници на еднорък човек?

| от |

Полицаите по света се сблъскват с много трудни ситуации по време на работа, спор няма. Много от тях се разглеждат по време на обучението – но други, като например задържането на еднорък човек с чифт белезници, изискват от полицаите да мислят на крак.

В такова положение се оказва лейтенант Марк Роланд от полицейското управление в Спрингфийлд, Масачузетс, когато се изправя срещу заподозрян в невъоръжен грабеж през 2010 г. Освен че не е бил въоръжен, заподозреният, който е носил прякора „Левака“, е бил и еднорък. Това довело до изключително нестандартен арест.

„Не сме инструктирани как да поставяме белезници на еднорък човек“, казва Роланд пред Mental Floss. В този конкретен случай заподозреният е носел колан, който е влязал в употреба за ареста. „Едната му ръка беше закопчана за китката с едфиния белезник, а другия белезник беше закопчан за кожения колан зад гърба му“, обяснява Роланд. „Белезниците бяха закопчани през няколко примки на колана, за да седи ръката му отзад“.

Понякога обаче заподозрян изобщо не носи колан… Когато случаят е такъв, пенсионираният полицай Тим Дийс предлага няколко възможни алтернативи в уебсайта за въпроси и отговори Quora. Закопчаването на едната ръка с белезници към глезена работи като временно решение, когато полицаят трябва да обезвреди някого. Този подход доведе до съдебно дело през 2019 г., когато 65-годишният Ранди Шуновър, бивш щатски сенатор, обвини полицейски служител, че е използвал прекомерна сила, като е закопчал едната му ръка за глезена по време на арест за дребни пътни нарушения. В иска се твърди, че това е била необоснована реакция „предвид естеството на инцидента, ненасилственото поведение на ищеца, състоянието на ищеца, което го инвалидизира, възрастта му и липсата на каквато и да е заплаха за безопасността на полицейския служител или обществото“. Друга, не толкова крайна възможност е да се завърже верига около кръста на арестанта – малко като ситуацията с колана – и белезниците да се закопчаят за нея.

Макар че протокол за справяне с такава ситуация не е непременно нещо, което се преподава в полицейските академии, опитът на лейтенант Роланд е използван като пример за някои новобранци.

Неговата случката произвежда няколко забавни заглавия по вестниците – но историите за арести на едноръки хора не свършват дотук: през 2011 г. полицията в Беларус арестува еднорък мъж за участие в протест… на който хората протестират чрез ръкопляскане.

 
 
Коментарите са изключени за Как се слагат белезници на еднорък човек?

Повече информация Виж всички