shareit

Анонимен човек плати над 1 милион долара за невидимо произведение на изкуство – и не е първият с такава покупка

| от |

Преди NFT да преобърнат света на изкуството, художникът Ив Клайн продава на практика нищо в замяна на кюлчета злато. Като една от ключовите фигури на движението nouveau réalisme (нов реализъм), Клайн е пионер на концептуалното изкуство и между 1959 г. и смъртта си през 1962 г., той прави едно от най-скандалните артистични изяви в своята кариера – продава серия от разписки за невидими „зони“ като за тях приема плащане само в златни кюлчета. Сега, шест десетилетия по-късно, една от тези разписки е продадена на търг за над 1 милион долара.

Въпреки че Клайн продава множество такива касови бележки за ‘Зони на нематериална изобразителна чувствителност“ (Zone de Sensibilité Picturale Immatérielle), малко от тях са останали до днес. Това е така, защото той насърчава купувачите си да ги изгорят – част от ритуал, чрез който те се утвърждават като „окончателните собственици“ на закупената от тях „зона“. Като част от ритуала Клайн изхвърля половината от плащането в река Сена, като изгаря разписката в присъствието на свидетели.

Бележка за „зона“

Търговецът на антики Жак Кугел е първоначалният собственик на въпросната разписка и се смята, че е един от малкото, които не са изгорили доказателствата за покупката си, съобщава Тейлър Дефо от Artnet. Разписката е показана в големи европейски културни институции като лондонската галерия Хейуърд и Парижкия Център Помпиду. Бившият собственик на галерията Loïc Malle в крайна сметка купува произведението, след което го излага на търг заедно с над 100 други артикула от частната му колекция.

Оскар Холанд от CNN пише, че разписката, която е по-малко от 20 сантиметра широка, е направена да изглежда като банков чек. Подписана от Клайн и датирана на 7 декември 1959 г., листът хартия дава на получателя собственост върху един брой Zone de Sensibilité Picturale Immatérielle.

„Някои оприличават това прехвърляне на такава нематериална зона чрез разписка като предшественик на NFT, която технология сама по себе си позволява обмена на нематериални произведения“, пише Sotheby’s в своя аукционен каталог. „Ако добавим, че Клайн е водил регистър на последователните собственици на „зоните“, тук е лесно да се намери друга революционна концепция – блокчейн.“

За да отдаде почит на тази връзка, аукционната къща приема – за първи път – плащания в криптовалута за произведението. Продажбата далеч надмина първоначалния изчислен диапазон от $300 000 до $550 000 и след таксите купувачът ще плати общо 1,2 милиона долара. Според Sotheby’s клиентът им е „частен европейски колекционер“ и е „прекалено рано да се каже“ дали наистина ще плати в криптовалута.

Seine by Eiffel

Река Сена и Айфеловата кула в далечината

Клайн прилага златото, което не хвърля в Сена, за други свои концептуални проекти. Той използва част от него за своята серия Monogolds и прилага златен лист от първите четири продажби в анонимен реликварий, посветен на Света Рита (на основната снимка най-горе), покровителката на загубените каузи, като дава приноса си на монахини в италиански манастир, посветен на светицата. Монахините от своя страна запазват произведението на изкуството анонимно, докато земетресение през 1979 г. не унищожава историческите стенописи на манастира. Когато показват мощехранителя и златото вътре в него на художник, той бързо идентифицира автора на творбата като Клайн.

Известен със своята снимка „Скок в празнотата“ от 1960 г., съставена от две отделни изображения, показващи падането на художника от висока стена, Клайн премества границите на възприятията на зрителите за реалността в своето изкуство. Неговите „зонови“ разписки са продължение на по-ранна работа, която той нарича „Пустотата“ – бяла, празна стая в парижка галерия.

„Исках да създам, установя и представя на публиката разумно картинно състояние в рамките на картинна галерия“, казwа той през 1959 г. „С други думи, аз се стремях да създам атмосфера, живописен климат, който е невидим, но присъства.“

 
 
Коментарите са изключени за Анонимен човек плати над 1 милион долара за невидимо произведение на изкуство – и не е първият с такава покупка

Повече информация Виж всички