Най-необичайните замъци по света

| от |

Благодарение на дългата си и разнообразна история в замъците обикновено имат много характер. Те могат да са страховити и с тъмно минало, за които се предполага, че са обитавани от духове, или приказни дворци, които са вдъхновили филмите на Дисни.

Но по света има и няколко замъка, които са малко по-странни. Ето тук сме събрали няколко, които разчупват калъпа, било то заради уникалния си дизайн или защото са построени на необичайно място.

Замъкът Предяма // Предяма, Словения

El Castillo de Predjama

Този невероятен архитектурен подвиг е построен директно в устието на пещера, разположена на половината път нагоре по малко над 120-метрова скала. Обектът датира поне от XIII в., а сегашната сграда е реконструирана през XVI в. Впечатляващото здание държи рекорда на Гинес за най-голям пещерен замък в света.

Силно защитната позиция и пещерната система са били полезни за рицаря Еразъм фон Луег, когато хабсбургският император Фридрих III обсажда замъка в средата на 80-те години на XIV в. Еразъм използвал мрежа от тайни пещерни тунели, за да внася провизии. Той обаче не оцелява цялото нападение; легендата разказва, че е убит, когато го удря оръдейно гюле, докато използва тоалетната. Пещерата е отворена за посетители само през летните месеци, за да се гарантира, че колонията прилепи, които живеят там, няма да бъдат обезпокоявани, докато спят зимен сън.

Бурж ал Бабас // Мудурну, Турция

Това не е просто един замък, а цял луксозен жилищен комплекс, в който имотите са проектирани така, че да приличат на миниатюрни замъци. Но далеч от това да бъде мечта на Дисни, Бурж ал Бабас седи като зловещ град-призрак, след като през 2019 г. разработчикът на проекта обявява фалит и го изоставя. По това време са построени 587 от 732-те триетажни замъка – пълни с приказни кулички и богато украсени балкони. За съжаление 350 от тях вече са били продадени, като цената им е между 370 000 и 530 000 долара.

Замъкът Келбърн // Ларгс, Шотландия

Kelburn Castle (24585731517)

Погледнат от някои определени ъгли, Келбърн изглежда като типичен шотландски замък. Но от южната страна стените му са покрити с ярки графити в анимационен стил. Те не са дело на вандали, а на четирима бразилски художници – Нина Пандолфо, Нунка и близнаците Ос Гемеос, които съвсем официално са били поканени да украсят стените.

Когато през 2007 г. собственикът на замъка, графът на Глазгоу, разбира, че ще трябва да подмени външната му циментова фасада, децата му го молят първо да изрисува стените със забавни произведения на изкуството. Графитите, за чието създаване са били необходими 1500 спрея, е трябвало да останат само няколко години… Те обаче се оказали изключително популярни и си седят и до днес.

Руините на замъка Ха Ха Тонка // Камдентон, Мисури

Ha Ha Tonka State Park

Щатският парк Ха Ха Тонка се отличава с природна красота, но включва и неочакваните руини на замък. През 1905 г. бизнесменът Робърт Снайдър наема шотландски каменоделци, за да построят замък с изглед към езерото Озарк. Само година по-късно Снайдър умира в автомобилна катастрофа и в крайна сметка синовете му поемат проекта, който е завършен през 1920 г.; по-късно го превръщат в хотел през 1935 г. През 1942 г. сградата се запалва и остава рушаща се руина, която посетителите на щатския парк могат да разгледат днес.

Гнездото на лястовицата // Гаспра, Крим

Ласточкино гнездо

Сравнително обичайно е замъците да се строят близо до ръба на скала, но малко от тях изглеждат толкова несигурно, колкото Лястовичето гнездо в Крим, което стърчи над Черно море. Основите на този сравнително малък замък – с дължина само 20 метра и ширина 10 метра – ужасяващо се простират отвъд ръба на скала с височина 40 метра. Някога той е бил само дървена конструкция, а в сегашната каменна сграда, която датира от 1911 г., сега се помещава ресторант.

Замъкът Троски // Тросковице, Чехия

Hrad Trosky, letecký snímek

На върха на две вулканични тапи в Чешката република се намира замъкът Троски, който датира от края на XIV век. Заедно с кулите на всяки от тапите, замъкът е построен и на билото, което ги свързва. По-ниската тапа е известна като Баба, а по-високата – като Пана (Девата/Девицата). След като служи като силно защитена крепост, замъкът до голяма степен е изоставен – с изключение на някои добронамерени, но в крайна сметка вредни ремонти, извършени през XIX в., които довеждат до известно влошаване на структурата. Чешкото правителство поема контрола над обекта през 1925 г. и това, което е останало него, сега се поддържа внимателно.

Замъкът на отшелника // Ахмелвич, Шотландия

Вероятно най-малкият замък в Европа, Замъкът на отшелника е малко по-висок от човек. Човек на име Дейвид Скот го построява на северозападното крайбрежие на Шотландия през 1950 г. Но малката сграда е обгърната от мистерия – историята разказва, че Скот сам прекарва 6 месеца в самостоятелно изграждане на бетонния си замък след което живее само един уикенд в завършената постройка, преди да я изостави. Каквато и да е истината, едностайният замък вече няма врата, така че посетителите могат сами да го изследват.

Дворецът Тай Лейк // Удайпур, Индия

Udaipur01

Тай Лейк е кралска резиденция, превърната в хотел, който изглежда сякаш магически плава на езерото Пичола. Сградата от бял мрамор е построена в средата на XVIII в. като лятна резиденция на кралското семейство Мевар. През 1963 г. дворецът е превърнат в луксозен хотел, а през 1983 г. се появява във филма за Джеймс Бонд „Октопуси“.

 
 
Коментарите са изключени за Най-необичайните замъци по света