shareit

Голямото пролетно четене

| от |

Топлият сезон на късите панталони и голите гърбове, не е дошъл наистина, ако човек няма поне една нова книга на рафтовете вкъщи. Затова пък Пролетния панаир на книгата, който започва в точния момент и на точния ден – от 24 май, е тук, за да помогне в избора на добро четиво.

Качествената литература е нещо, от което нито един човек не трябва да се лишава. Освен най-новите издания и ред събития, Панаира ще предложи и куп други интересни неща – срещи с писатели и дискусии, както и задължителната отстъпка от всяка книга, която решите да си купите.

Голямото пролетно четене е като голямото пролетно чистене, тоест задължително е. Затова ето нашата селекция на четива – различни по обем, жанр и дух, но всички интересни, нови и любопитни – които ще си вземем на книжното събитие само след седмица.

„Елизабет е изчезнала“, Ема Хийли

Дебютният роман на Ема Хийли е носител на няколко награди, но не това е важното в случая. „Елизабет е изчезнала“ е най-нестандартната мистерия, на която може да попаднете. В нея Мод, възрастна жена с деменция, търси приятелката си. Мод забравя всичко – от чая, който пие, през нещата, които трябва или обича да върши, до пътя за магазина и списъка си с покупки, може би затова винаги си купува консерви с праскови, но помни едно нещо – нейната приятелка Елизабет не й е звъняла от дни. Нейната приятелка Елизабет е изчезнала. И тя трябва да я открие. Никой не й вярва, разбира се, но това не я спира да започне едно дълго и странно търсене, придружено с бележки и объркани ходове. Подобно на „Мементо“, „Елизабет е изчезнала“ е трогателен, объркан и изненадващ разказ-мистерия, който ще се хареса и на големите скептици към женските автори.

„Уважаеми господин М.“, Херман Кох

Лошото момче на холандската литература се завръща с трети роман на родния пазар. Ако сте пропуснали „Вечерята“, което би било тотална несправедливост и грешка, и „Вила с басейн“, значи е време да се запознаете с мистър Кох. „Уважаеми господин М.“, подобно на предишните два романа на автора, е ироничен, саркастичен, изпълнен с черен хумор разказ, за на пръв поглед злободневна тема. Той, разбира се, пораства и се превръща в нещо друго. Книгите на Херман Кох винаги изненадват, а езикът му е толкова богат и динамичен, че докато следите сюжета, се забавлявате с великолепния му сарказъм. Този път историята на Кох се обръща към отдавна забравен случай с изчезнал преподавател и известен писател, който си спомня за него. Към това добавяме и странния съсед, който следи всичко това. Умопомрачителният финал е бонус. А Херман Кох е задължителен.

„В служба на злото“, Робърт Галбрейт

Кой не знае, че Робърт Галбрейт е псевдоним на Дж.К.Роулинг? Надяваме се никой. Роулинг прави поредната си заявка за добро криминално писане, с което родната й Англия може само да се гордее. В стила на най-добрите мистерии, които идват от Острова, и тези на Роулинг са точно толкова любопитни, заплетени и добре написани. Дж. К. Роулинг има приятен и богат език, знае как да разказва интересни сюжети, а нейният Корморан Страйк, в компанията на сексапилната му помощница Робин, са една от най-готините двойки в модерната криминална литература. Поредицата на Роулинг вече е купена за направата на сериал, който трябва да се появи в близките година-две, така че може да наваксате. „В служба на злото“ е трета книга от поредицата и този път авторката праща едрия тромав детектив и пищната секси Робин в мрачните кътчета на красив Лондон, за да търсят откачалка, която им изпраща отразяни части от тяло.

„Добрият късмет на момента“, Матю Куик

Матю Куик е авторът на „Наръчник на оптимиста“ и това е единственото, което трябва да знаете, за да се сдобиете и с втория му роман на български. „Наръчникът“ от погледа на своя автор е доста различен от начина, по който го е видял режисьорът Дейвид О. Ръсел във филма си. Това не прави нито едно от двете произведения лоши, а просто различни. Подобно на предния си роман, и в този Куик се занимава с хора с ментални различния от нормата и психически отклонения. Историите на Куик са трогателни и доста тъжни, защото, както самият той казва „светът ще разбие сърцето ти 10 пъти, преди да дойде неделя“.

„Спящата и вретеното“, Нийл Геймън

Всеки уважаващ себе си почитател на добрата литература, на готиното и нестандартно писане и на фентъзи жанра, като цяло трябва да притежава поне една книга на Нийл Геймън в библиотеката си. Ако все още нямате такава, може да започнете със „Спящата и вретеното“. Разбира се, че книгата е адаптация по известната приказка за Спящата красавица. И разбира се, че Нийл Геймън я разказва по начин, който не би хрумнал на никой друг на света. Страшна, мрачна и с чувство за хумор. Към това добавяме и факта, че великолепното издание на книгата е придружено от жестоките илюстрации на художника Крис Ридъл.

„Дж. Р.Р. Толкин, биография“, Хъмфри Карпентър

Бащата на епичния „Властелинът на пръстените“ твърди, че биографиите като цяло са загуба на време и хартия – за онези, които ги пишат и онези, които ги четат. Освен това казва, че този жанр е безплоден подход към делото на твореца, за когото разказва. И все пак. Човекът, написал най-великия фентъзи епос, заслужава да получи интересен и различен поглед към живота и творчеството си. И да, четенето за Толкин, никога не би било загуба на време. Подобно на четенето на книги от Толкин.

„Прилепът“, Ю Несбьо

Царят на норвежката криминална литература – Ю Несбьо, отново е тук. Този път всички негови почитатели ще имат шанса да проследят началото на приключенията на най-известното творение на автора – гениалния инспектор Хари Хуле. Хари е лошото-добро момче на модерната криминална литература и фактът, че Майкъл Фасбендър ще го въплъти на голям екран само след година, е нещо като супер бонус. „Прилепът“ всъщност е първата книга на Несбьо за Хари, като много скоро може да очаквате и втората – „Хлебарките“, а впоследствие и преиздаване на цялата поредица. Мартин Скорсезе продуцира първата киноадаптация по романите на Несбьо „Снежния човек“, която е и най-бруталната история от мрачните приключения на Хуле. Ние, разбира се, препоръчваме да започнете от първата книга и да четете нататък.

„Като на кино“, Станислава Кара

Българското участие в нашата селекция е документалната книга на водещата на предаването „Като на кино“ по BTV Cinema – Стаси Кара. Стаси може да се похвали, че е обиколила буквално, почти целия свят, а някъде между всичките й пътувания, е успяла да се види с някои от най-големите и популярни имена в киното. От Бенедикт Къмбърбач, Кевин Спейси, Уилям Дефо до Робърт Земекис, Стаси разказва за срещите, разговорите и интересните случки покрай своята работа, която, нека си признаем, е истински кеф.

„Сърцето ти нося (в сърцето си го нося)“, Е. Е. Къмингс

Който обича поезия, обича Къмингс, това е нещо като правило. Това пък е едно великолепно издание на най-известните му стихове за любов и романтика, а те са много. Препоръчваме с две ръце за подарък или просто за лична употреба вкъщи, когато имате нужда от малко романтичност и различен поглед към любовта.

В галерията горе, може да видите всички издания, техните издателства и цена.

 
 
Коментарите са изключени за Голямото пролетно четене