shareit

Сблъсъци в централата на Air France, съкращават 2900 служители

| от chronicle.bg |

Разгневени служители на Air France провалиха извънредната среща на ръководството на компанията в централата близо до летище Шарл де гол в Париж в протест срещу планове да се съкратят хиляди хора като част от мащабна програма за намаляване на разходите, предаде АФП.

Директорът, отговарящ за човешките ресурси и други членове на ръководството бяха нападнати от група протестиращи.

Сблъсъците избухнаха малко след 9:30 часа сутринта, след като изпълнителният съвет се събра, за да финализира последния план за преструктуриране на компанията, включващ съкращаване на 1700 служители от наземния персонал, 300 пилоти и 900 стюардеси от сега до 2017 година.

„Това е нашият дом“, скандираха стотици работници.

След като те нахлуха на срещата, изпълнителният директор на Air France Фредерик Гаге успя да избяга невредим. Малко по-късно друг представител на компанията беше атакуван – ризата и сакото му бяха скъсани от протестиращите.

Air France планира да съкрати около 2900 работни места и да отмени поръчката за няколко Boeing-787. Причината е провалът на преговорите с пилотите, на които се обсъждаха намаляването на разходите на губещата компания.

Самолетният парк на Air France ще бъде намален с 14 машини, като ще бъдат отменени няколко поръчки за Boeing-787 Dreamliner, а всички A340 постепенно ще бъдат изведени от експлоатация.

Авиопревозвачът ще закрие 22 нерентабилни дестинации. Става дума основно за полети между Европа и Азия, където конкуренцията е огромна, най-вече от превозвачите от Персийския залив.

Air France-KLM Group – най-големият авиопревозвач в Европа, увеличи загубите си през второто тримесечие на 79 млн. евро в сравнение с аналогичния период на миналата година, при повишаване на приходите с 3% – до 6,642 млрд евро. Същевременно превозените пътници през първото полугодие са нараснали с 1% и надхвърлят 42,6 млн. души.

 
 
Коментарите са изключени за Сблъсъци в централата на Air France, съкращават 2900 служители