shareit

Българските авиокомпании очакват растеж въпреки санкциите срещу Русия

| от |

Кризата в Украйна и санкциите срещу Русия ще продължат да оказват негативно влияние върху българските авиокомпании, заявиха от тяхната асоциация. Въпреки това нашите въздушни превозвачи очакват растеж през настоящата година.

През миналата те са били на печалба, като са превозили по редовни линии повече пътници спрямо 2013-та.

С 9 на сто повече пътници или над 970 хиляди души са превозили българските авиокомпании през летищата София, Варна и Бургас за миналата година.

Ръстът на сектора в България се движи съобразно световните тенденции, коментира Светослав Станулов, председател на Асоциацията на българските авиокомпании:

Българска гражданска авиация представлява наистина един доста бързо нарастващ пазар. За десет години – от 2005 година до 2014 година, превозите от и до българските летища са нараснали от 5 милиона на 7 милиона и 800 хиляди.

Почти 80% от пътниците от и до България обаче предпочитат чуждестранни редовни и нискотарифни авиокомпании и нашите превозвачи признаха, че конкуренцията е силна.

Войната в Украйна и икономическите санкции в Русия карат сектора да очаква проблеми тази година, каза главният секретар на Асоциацията капитан Йовко Йоцев:

Все още нямаме данни за това точно в какъв размер ще бъде ефектът на кризата в Украйна и частично и проблемите в Русия, но можем да потвърдим, че негативно влияние ще има.

 
 
Коментарите са изключени за Българските авиокомпании очакват растеж въпреки санкциите срещу Русия