Ябълковия пай на хазайката

| от |

Една рецепта на Маргарита Василева, но съдейки по заглавието се досещате кой е първоизточника.

Необходимите продукти :

3 яйца
1/2 ч. ч. олио
1 ч. чаша захар
2 ч и половина или 3 ч. и половина брашно.
1 бакпулвер
1 л. канела
2-3 (средно големи) ябълки
3-4 ореха ( може и повече).

Разбиват се първо яйцата със захарта, след което прибавят олиото, брашното с бакпулвера и канелата.(Получената смес е гъста като тесто)
2/3 от тестото се разстила в тава, която е предварително намазана с олио (може на дъното на съда, в който се пече да се постави и хартия за печене). Върху него се нареждат резенчетата ябълки и орехите. Останалата част от тестото се разпръсква произволно върху ябълките и орехите, така че да се получат шахматни квадратчета.
Ябълковия пай се поставя в студена фурна. Първоначално се пече на 180 градуса, впоследствие се намалява на по-ниски градуси. Времетраене на целия процес на печене- 20 мин.

След като е готов пая, може да му се направи целувкова глазура (Глазурата се приготвя като се разбият 2-3 лъжици пудра захар с белтъка на едно яйце. След като се намаже с глазурата, се връща във фурната, за да се запече леко) или докато е още топъл, се намазва с малко мед и се наръсва с кокосови стърготини.

 
 
Коментарите са изключени за Ябълковия пай на хазайката