За тези, които не искат да ядат месо, но пък и не обичат да им поднасят чиния само със зеленчуци.
Росица Гърджелийска работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога на Роси www.primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.
Рецепта за яхния с киноа:
Нужни продукти:
2 глави червен лук
3 моркова
3 червени чушки
2 тиквички
1 патладжан
200 мл. доматена пасата
1 с.л. песто от босилек
малко стрита чубрица
1 скилидка накълцан чесън
магданоз
3 с.л. олио
сол
пипер
1 малка чашка киноа
Начин на приготвяне:
- Започнете, като първо нарежете всичките зеленчуци на каквито формички сърцето ви иска.
- В тенджера или уок загрейте олиото и добавете към него лука, морковите и чушките. Задушете на умерена температура около 10 мин.
- Добавете останалите зеленчуци и задушавайте около 30 минути с капак.
- Добавете пестото и пасатата и продължете да задушавате до пълното омекване на зеленчуците.
- Добавете подправките, накълцания чесън и разбъркайте добре. Оставете настрана.
- Измийте киноата и я добавете към 2 чаши вода.
- Оставете я да ври около 20 минути, трябва напълно да се свари и да омекне. На мен ми се наложи да добавя още вода.
- Изцедете киноата и я добавете към зеленчуците. Разбъркайте добре и я поднесете гореща.