shareit

Военният министър: И други фирми точат ВМА

| от |

И други фирми са източвали бюджета на Военномедицинската академия, министърът на отбраната Николай Ненчев в ефира на БТВ. Той обаясни, че неизгодни договори са действали на територията на болницата, благодарение на апаратурата на здравното заведение. Коментарът му е във връзка с отстраняването на бившия шеф на болницата д-р Стоян Тонев след разкритията за частната фирма „Дерма Прим”, ужилила ВМА с 10 милиона лева.

„Става въпрос за фирмите, които са доставяли храната и фирми за чистота. Във ВМА порционът на ден беше 14 лева, а за сравнение същият е 3,50 лв. в Пирогов“, обясни министърът и допълни, че друга фирма пък е използвала скенерите на болницата за частни нужди.

„Благодарение на прекратени договори на болницата са спестени 27 милиона лева“, посочи Ненчев и похвали новия шеф проф. Николай Петров. Военният министър призна, че му е неудобно да говори за тези неща и дори каза, че се срамува от тях.

Вчера Ненчев е издал заповед до Николай Петров, с която му нарежда да ограничи дейността на клиниката „Дерма Прим“ на територията на болницата.

„Вчера имах разговор с ръководителката на одитния екип – констатирани са много тежки нарушения и просто безумия“, разкри още Ненчев. Той допълни, че е обикалял клиниките и знае за драстичните разлики в стандарта им. Например разликата между между кожната клиника и клиниката по „Уши, нос, гърло“. „Колко от военните са си опъвали бръчките?“, попитаха министърът водещите, като посочиха, че оборудването в кожната клиника е било нелепо на фона на липсващите слухови апарати за деца, например.

„Наистина не знам кой какво е правил, но нека прокуратурата да се произнесе“, посочи Ненчев, който се явява принципал на болницата.

 
 
Коментарите са изключени за Военният министър: И други фирми точат ВМА