Уволниха шефа на БЕХ Жаклен Коен

| от chronicle.bg |

Изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен е бил уволнен, стана ясно от съобщение от Министерство на енергетиката. Заповедта за освобождаването му идва само четири месеца преди края на мандата му, който изтича в края на юни. От министерството на енергетиката не съобщиха какви са причините за решението.

Коен бе назначен като временен директор на холдинга през лятото на 2014 г., след като неговият предшественик Иван Йончев напусна заради здравословни проблеми.

Справка във фирмените регистри по това време показа, че Коен е държал 50% от акциите във фирмата „БТ Ем Джи“, която се е занимавала с търговско посредничество. Един от съдружниците му там – Иван Колев, е бил сред управляващите на „Приватизационен фонд Мултигрупелит“, редом с Николай Вълканов и покойния вече Илия Павлов.

Жаклен Коен бе и сред управляващите на несъществуващия вече „Приватизационен фонд Никотиана – БТ“ заедно със сегашния прокурист на „Булгартабак – Холдинг“ Иван Биларев. В миналото е бил ръководел и на „Ем Еф Ай-Турс“ и др.

С протоколно решение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова на мястото на Жаклен Коен застава досегашният изпълнителен директор на „Булгаргаз“ ЕАД Петьо Иванов. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката. За изпълнителен директор на „Булгаргаз“ ЕАД е посочен Николай Павлов.
Петьо Иванов е работил като ръководител финансов контролинг и главен счетоводител в Националната електрическа компания, а Николай Павлов е бил финансов директор и член на съвета на директорите на НЕК.

 
 
Коментарите са изключени за Уволниха шефа на БЕХ Жаклен Коен