shareit

Украйна ще съди Путин в Хага заради анексирането на Крим

| от |

Украинското министерство на външните работи ще представи пред трибунала в Хага материали с изявленията за Крим на руския президент Владимир Путин и министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, предаде агенция „Униан“.

Новината беше съобщена от украинския премиер Арсений Яценюк.

„По поръчение на правителството Министерството на правосъдието на Украйна се обърна към Киевския институт за съдебни експертизи. Информиран съм, че вчера институтът е излязъл с изводи във връзка с изказванията на руския президент Владимир Путини министъра на отбраната на РФ Сергей Шойгу за анексирането и завземането на украинска територия. Според изводите на института, в изказванията има ясни данни за нарушаване на международното право и свидетелстват за даването на директни указания за анексиране на Крим и извършване на военна интервенция срещу Украйна.“ – коментира Яценюк.

По думите му, министерството на външните работи на Украйна е подготвило проект на заявление съгласно чл. 11 на Римския статут на Международния наказателен съд.
Яценюк допълни, че заявлението ще бъде изпратено до трибунала в Хага и органите на прокуратурата и че украинската главна прокуратура трябва незабавно да започне процес в Хага срещу Руската федерация заради агресията срещу Украйна.

Изводите на Киевския институт за съдебни експертизи са базирани на изявленията на Путин във фирма „Крим. Пътят към родината“.

„В този филм Владимир Путин направи публично признание, че е завзета украинска територия, че е оказвана подкрепа на бившия президент Янукович, че той е евакуиран от територията на Украйна, както и че са нарушавани човешките права в Идзточна Украйна и в Крим, а също че е предприето разполагане на ядрено оръжие в Крим. Затова този филм ще стане основа за голям исторически процес 5 на действията на Путин ще бъде дадена оценка от гледна точка на международното наказателно право.“ – поясни украинският министър на правосъдието Павел Петренко. /NewsBG

 
 
Коментарите са изключени за Украйна ще съди Путин в Хага заради анексирането на Крим

Повече информация Виж всички