Учени възстановиха зрението на пациент със стволови клетки

| от chronicle.bg |

Наистина добра новина за стволовите клетки – бъдещето на модерната медицина.

Японски учени докладват за първата успешна трансплантация на стволови клетки, извлечени от кожата на пациентка и трансплантирани в очите й.

Благодарение на тази операция частично е възстановено изгубеното зрение на пациентката.

Пациентката, 70-годишна жена, е с диагноза „възрастова дегенерация на макулата“ – най-разпространената причина за загуба на зрението при възрастни хора. Тя се подлага на експериментално лечение през 2014 г. като част от пилотно проучване. Сега приключването му две години по-късно след трансплантацията, учените споделят резултатите, пише ScienceAlert.

Лекарите вземат малък фрагмент кожа от ръката на жената – не повече от 4 милиметра в диаметър – и буквално препрограмират епителните клетки в индуцирани плурипотентни стволови клетки (induced pluripotent stem cells – iPSC).

Тези клетки са способни да се трансформират на почти всеки тип тъкан на организма, включително – и очната тъкан на ретината.

След като клетките са препрогамирани да се превърнат в ретинален пигментен епител (retinal pigment epithelium), те са култивирани в лабораторията, нараставайки като ултратънък лист, който след това се трансплантира зад ретината на пациента.

През цялото време, учените наблюдават поведението на изкуствено отгледаната ретина и колко дълго клетките ще функционират в очите на жената. Трансплантираният участък сраства напълно и сляпата пациентка възстановява частично зрението си.

„Много се радвам, че не възникнаха никакви усложнения след операцията. Но това е само първата стъпка в използването на индуцирани стволови клетки в регенеративната медицина. Ние ще продължим да експериментираме дотогава, докато това лечение не стане достъпно за много пациенти“, каза ръководителят на проекта Масайо Такахаси (Masayo Takahashi) от Института Рикен.

 
 
Коментарите са изключени за Учени възстановиха зрението на пациент със стволови клетки