shareit

Убийството на Немцов или как ехото от Донбас стигна до Москва

| от |

Покушението срещу Борис Немцов, както и толкова много други политически убийства в Русия, вероятно няма да бъде разкрито докрай, твърди в коментара си за Дойче веле Инго Мантойфел.

Убийството на либералния руски политик Борис Немцов направо на улицата носи белезите на атентат. За това говорят всички улики: Немцов беше прострелян с четири куршума в гръб от преминаваща покрай него кола – целенасочено; покушението беше извършено в навечерието на подготвяната от руската опозиция голяма демонстрация на 1 март в московския регион Марино под мотото „Пролет“ – срещу руската политика в Украйна; жертвата Борис Немцов от години е един водещите критици на Путин и е сред организаторите на протеста в неделя.

Недоказани твърдения и заговорнически теории

Вероятно е още прекалено рано, а би било и твърде тенденциозно да правим изводи относно политическите последици от този атентат. Престъплението най-напред трябва да бъде разследвано обстойно, а всички обстоятелства около него да бъдат разкрити – колкото и трудно е да си представим това при сегашните политически реалности в Русия. Тъй като от години поднасянето на обективна, безпристрастна и базираща се на фактите информация е дефицитна стока в руската политика и медиите, то можем да очакваме, че това престъпление ще бъде забулено в мъгла от всевъзможни предположения и заговорнически теории: че атентатът е свързан с бизнес-интересите на Немцов или че той е бил убит заради безпощадната му критика срещу Кремъл и неговия обитател Владимир Путин.

Възможно е убийството да бъде свързано и с някаква вражда вътре в руската опозиция или пък да бъде приписано на руските националисти, отговорни и за убийството на руския правозащитник Станислав Маркелов през 2009 година и на журналистката Анастасия Бабурова. Имаме пълни основания да се опасяваме, че и убийството на Немцов, както и много други политически покушения, няма да бъде разкрито докрай.

Заради подготвяния за утре (неделя 1 март) голям опозиционен митинг срещу политиката на Кремъл в Украйна, се налага да търсим причините за атентата и в този контекст. Близки съмишленици на Немцов твърдят, че той се е канел да оповести факти и документи за участието на Русия в конфликта в Украйна и за наличието на редовни руски войски в Донбас. Във всеки случай руски крайнодесни екстремисти от движението „Новорусия“ в Донбас вече изразяват в социалните мрежи задоволството си от това, че Немцов е ликвидиран.

Атентатът ще задълбочи хаоса в Русия

Сигурно е само това, че бруталното убийство на един от лидерите на руската опозиция ще влоши допълнително политическия климат в Русия. Насаждането от медиите и политиците на омраза срещу инакомислещите и критиците на руската политика отдавна е достигнало тревожни измерения. От години на организираните от Кремъл младежки лагери привърженици на режима се гаврят с портретите на Немцов и други критици на Путин. Включително заради това президентът Путин и Кремъл също носят вина за отровената политическа атмосфера в Русия днес.

 
 
Коментарите са изключени за Убийството на Немцов или как ехото от Донбас стигна до Москва