Специалисти препоръчват намаляване на използването на колистин при животни

| от chronicle.bg |

Европейска експертна група предлага намаляване на използването при животни последна инстанция антибиотици, като колистин, с цел намаляване на риска от резистентност.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) днес започна публична консултация по препоръка на Antimicrobial Advice Ad Hoc Expert Group (AMEG), подкрепена от Комитета за лекарствени продукти за ветеринарна употреба (CVMP) и Комитета за лекарствени продукти за хуманна употреба (CHMP), за да се намалят продажбите на колистин за използване при животни и ограничаване на неговото използване при животни само в краен случай. Крайният срок за предоставяне на коментари е 26 Юни 2016.

Новата препоръка е актуализация към мнението на AMEG от 2013г., което бе поискано от Европейската комисия след скорошното откритие на нов механизъм на резистентност у бактериите към колистин (причинена от MCR-1 гена), който има потенциал за бързо разпространение. Генът може лесно да се прехвърлят между различните видове бактерии, които могат да доведат до бързо развитие на резистентност. Докато генът е бил открит за първи път при бактерии (ентеробактерии) в Южен Китай, то в последствие е установено, също така и в ЕС.

В светлината на новите доказателства, EMA събират отново AMEG за да се оцени значението на колистин за здравето на човека и животните, въздействието на устойчивост и наличието на алтернативни лечения.

 
 
Коментарите са изключени за Специалисти препоръчват намаляване на използването на колистин при животни