shareit

„Сааб“ иска да продава изтребители на България

| от |

Шведският концерн „Сааб“ се надява, че ще може да продаде на България от 10 до 14 военни изтребителя от типа „Грипен“.

Страната ни има голяма нужда от промяна на своите остарели руски военни самолети. Според „Сааб“ след няколко години само изтребителите „Ф-35“ ще могат да се конкурират с „Грипен“.

В момента компанията работи интензивно по производството на 60 нови изтребителя от вида „Грипен Е“ за нуждите на шведското ВВС, които трябва да бъдат готови през 2019 г. Това е същата година, в която Бразилия ще получи своите първи поръчани „Грипен Е/F“ от общо 34 поръчани.

„Искаме да използваме нашата силна позиция в Централна Европа като гледаме, че повече държави искат да заменят старите си руски самолети. Водим интензивни разговори със Словакия, а забелязваме и интерес в България, която има нужда от доставката на нови самолети в относително кратък период от време“, казва Йеркер Алквист, ръководител на „Грипен“ в „Сааб“.

Според шведското издание „Свенска дагбладет“ най-големият конкурент на „Грипен“ в България са самолетите на „Ф-16“ на компанията „Локхийд Мартин“.

В дългосрочен план „Сааб“ смятат, че повече от сегашните конкуренти на компанията на запад вече имат затруднения в получаването на нови поръчки, сред които са и „Юрофайтър“, „Ф18“ и „Рафал“. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за „Сааб“ иска да продава изтребители на България