shareit

Съдят трима магистрати, присвоили европари

| от |

Трима съдии застават пред Темида заради злоупотреби с евросредства. Това са ген. Веселин Пенгезов, полк. Петко Петков и полк. Владимир Димитров. Обвинителните им актове са внесени от Военно-окръжната прокуратура-София. Заедно с тях ще бъдат съдени още 5 души. Това са бившият ръководител на дирекция ОПАК към Министерството на финансите Мария Дивизиева и лицата Атина Мавридис, Петя Гергова, Людмил Симеонов и Крум Симеонов.

Полковник Петко Петков е обвинен в качеството на извършител, а останалите са посочени като помагачи в порочната схема. Всички те са декларирали невярна информация пред Министерството на финансите с цел изгода. Неверните сведения са „подпомогнали” за избор на изпълнители по проекта „Информационна система за прозрачност във военните съдилища“, който се осъществява със средства на Европейския съюз.

След съгласуване с Мария Дивизиева, по указание на ген. Пенгезов са са били оформяни документи със задна дата за проведени процедури по Закона за обществените поръчки. Конкурси, обаче, не са били провеждани.

Престъплението е извършено в периода 08.07.2009 г. – 19.07.2010 г. Полк. Петков и ген. Пенгезов са обвинени и за присвояване сума в размер на 42 217 лв., получена като възнаграждение за изпълнител, по същия проект на ОПАК.
Пенгезов е обвинен и в престъпление по служба за сключени граждански договори с IT-специалисти по същия европроект. Именно заради това разследване той бе отстранен е от длъжност на 15.05.2014 г. Тогава бе отстранен и Петков.

Това стана, след като през април същата година им бяха повдигнати обвинения за длъжностно присвояване. Тогава прокуратурата съобщи, че те неправомерно са изразходвали евросредства – 200 000 лева, за изграждане на информационна система за военните съдилища.

Въпреки това, ген. Пенгезов се кандидатира за втори мандат. Името на генерала, наричан още „Съдията на Октопода”, се свързва с няколко скандала, сред които афери със заменки и земи на безценица по морето.

Преди време той заяви, че Делян Пеевски стои зад обвиненията и че е получавал SMS-и от него как да се реши дело. Било му намекнато, че ще види втори мандат „през крив макарон“. Интерес имало и към делото срещу нападателя на Ахмед Доган – Октай Енимехмедов.

 
 
Коментарите са изключени за Съдят трима магистрати, присвоили европари