shareit

Разследват опит за атентат в Мюнхен

| от chronicle.bg |

Германските служби за сигурност разследват опит за атентат в навечерието на Нова година в Мюнхен. Полицията издирва между 5 и 7 души, заподозрени за съучастие в подготовката на предполагаемата терористична акция.

Властите са получили информация за предстояща атака малко преди полунощ на 31 декември, докато всички големи европейски градове се подготвяха да посрещнат празника на открито с невиждани досега мерки за сигурност.

Службите в европейските столици са в повишена бдителност след атентатите в Париж на 13 ноември, когато група джихадисти отнеха живота на 130 души.

Само час след началото на тържествата в Мюнхен полицията нареди евакуация на централната ЖП-гара, както и на още една станция в западните части на града.

Движението на гарата беше пуснато около 3:30 ч. след полунощ, но разследването продължава. 550 полицейски служители са ангажирани за издирването на заподозрените. Нивото на тревога в Мюнхен остава високо.

Ръководителят на полицията в града Хубертус Андре обяви, че в подготовката за удара са участвали „между петима и седмина заподозрени“, които са планирали самоубийствен атентат по време на новогодишното празненство.

Германските служби са получили данните от „приятелска разузнавателна служба“, каза Йоахим Херман, вътрешен министър на провинция Бавария.

Само преди дни Австрия също обяви, че има данни за подготовка на терористичен атентат на територията на Европа между Коледа и Нова година.

В Брюксел дори отмениха новогодишните тържества на открито, след като бяха получени данни за заплаха.

 
 
Коментарите са изключени за Разследват опит за атентат в Мюнхен