shareit

Прочети и гледай: Пет книги от фестивала CineLibri

| от chronicle.bg |

Тази есен и зима София е кино, не само заради фестивалите „Киномания“ и „So Independent“, които чакаме с интерес, но и заради прекрасния литературен и филмов фестивал „CineLibri“.

Фестивалът, който се прави за първи път у нас е по повод 25-тата годишнина на издателство „Колибри“ и заради това цял ноември те ще забавляват най-запалените читатели и фенове на киното с различни прожекции, срещи с автори и интересни нови издания.

Ние пък избрахме пет книжни акцента, които може да видите на фестивала и не само…

„Чуй ме“, Маргарет Мацантини

Романът „Чуй ме“, написан и издаден през 2001 година, и досега си остава най-големият връх в творчеството на Мацантини. Историята разказва за успешен доктор, който се влюбва в невзрачна, грозна и бедна жена, с която започва почти болезнена връзка. Това е и първата адаптация на роман на Мацантини от мъжа й Серджо Кастелито, като в този случай той играе и главната роля. В ролята на грозната Италия пък влиза великолепната Пенелопе Крус, която се променя за филма и дори отрязва косата си. Тъжен и съкрушителен и филмът и романът не са за изпускане. Филмът носи името „Не мърдай“ и ще бъде показан на 7.11., като ден по-рано на 6.11., Маргарет и Серджио ще представят и третия си съвместен проект – киноадаптацията по романа на авторката „Да дойдеш на света“.

„Убийства в Оксфорд“, Гийермо Мартинес

Аржентинският писател Гийермо Мартинес е третият специален гост на фестивала CineLibre, като освен, че ще говори за най-известния си роман – “Убийства в Оксфорд“, той ще представи и новия сборник с разкази „Отблъскващо щастие”. И въпреки че „Убийства в Оксфорд“ е роман, който е издаден у нас отдана и филмът по него излиза през 2008-ма, то ние го препоръчваме. Кое е съвършеното убийство? Онова, което не прилича на убийство, доказва с математическа точност Мартинес, водейки се от бащата на английския криминален разказ Гилбърт Кийт Честъртън. Действието на историята се развива в Оксфорд, където професор и студент се опитват да спрат сериен убиец. Илайджа Ууд и Джон Хърт играят главните роли. Срещата с Гийермо Мартинес ще бъде на 19.11.

„Никой не се спасява сам“, Маргарет Мацантини

Най-новият роман на авторката издаден у нас е и първият акцент от фестивала на издателството. „Никой не се спасява сам“ е драматичната история на една разпадаща се връзка и беше издаден у нас преди няколко месеца. По пример на предишните два супер успешни романа на Маргарет и този получава екранизация, която е направена от мъжа й – италианският режисьор Серджо Кастелито. Филмът ще бъде излъчен на 5.11, като след прожекцията всеки желаещ ще може да се срещне с Маргарет и Серджио за подписване на книги.

„Живот назаем“, Дъглас Кенеди

Американският писател Дъглас Кенеди е известен с криминалните си романи и добрите трилъри, които пише. Затова не е учудващо, че има толкова почитатели у нас. Френският режисьор Ерик Лартиго взима един от най-известните му романи и през 2010-а прави психотрилър с участието на Ромен Даурис и Катрин Деньов. Историята на обикновения Бен, който на пръв поглед има всичко – красива жена, успешна работа и хубав дом – се променя рязко, когато той научава, че жена му има връзка с друг мъж – техен съсед фотограф. Дъглас Кенеди също ще е специален гост на фестивала, а „Живот назаем“ ще бъде излъчен на 09.11 и 10.11.

„Мъжете, които мразеха жените“, Стиг Ларшон

Ясно е, че Стиг Ларшон няма как да присъства на фестивала, но това не може да ни спре да препоръчаме за пореден път великолепната му трилогия „Милениум“, както и филмовите адаптации по нея. Дали ще изберете шведската версия, която е фирмирала и трите романа и дори има сериал, или американската, дело на Дейвид Финчър е избор, който сами трябва да направите. Ние пък препоръчваме първата книга „Мъжете, които мразеха жените“ и по повод, че отново по време на фестивала, „Колибри“ ще пуснат на пазара у нас и четвъртата част за хакерката Лисбет Саландър и журналиста Микаел Блумквист – „Онова, което не те убива“ написана от Дейвид Лагеркранс. Книгата трябва да излезе в края на ноември.

Първият кино-литературен фестивал CineLibri ще се проведе между 2 и 11 ноември 2015 година в трите най-големи български града – София, Пловдив и Варна, повече информация и пълната програма, може да намерите на официалния му сайт.

 
 
Коментарите са изключени за Прочети и гледай: Пет книги от фестивала CineLibri

Повече информация Виж всички