Преселението на Иоанна: първа изложба у нас след 30 години работа в чужбина

| от chronicle.bg |

„Завръщане в България“ е името на първата самостоятелна изложба на Иоанна Дановска у нас след близо 30 години работа в чужбина. В галерия „Нирвана“, в центъра на София, за първи път художничката ще изложи над 30 платна живопис, които обхващат периода между 1989 и 2012 г.

Нарича стила си „нов експресивен реализъм“, а темите в ретроспективната изложба са вдъхновени от комбинацията на цветове, предмети, светлини и сенки. Процесът на създаване на един образ, който до сега не е съществувал, е най-важен за Дановска и целта на художничката е да предаде това усещане и на посетителите, които разглеждат нейните картини.

Един от най-интересните сюжети в изложбата е „преселението“ й от ателието в Есен, Германия към Дюселдорф.

Кашоните с кукли, свещници, черепи на животни, купувани от различни антиквариати в Париж, Варна, София и Дюселдорф, са събрани за пренасяне и оставени да бъдат взети от хамалите. Четки и палитри от ателието, както и приготвени за изхвърляне обувки, също са там. Когато ги вижда огрени от слънчевата светлина, която се процежда през прозореца, Иоанна си припомня историята на всеки предмет и се вдъхновява да я разкаже в серия от картини. Тази серия картини също ще бъде част от изложбата й в България.

Der Pinsel (Chetkata)_2011_50x61cm

За нея учителят й от Художествена академия в Дюселдорф – проф. A. Р. Пенк – казва: „(Това е) …светът видян през един силен темперамент с живи форми и цветове. Разумът и сърцето са разпределени по равно. Наблюдателят възприема историята като мост към всички възможности тя да бъде картина за триумфа на окото.“

Изложбата „Завръщане в България“ ще бъде официално открита от акад. Светлин Русев на 10 май от 18.00 ч, а картините ще бъдат изложени в галерия „Нирвана“ в продължение на един месец – до 10 юни, 2017 г. Отриването на изложбата е със свободен вход.

 
 
Коментарите са изключени за Преселението на Иоанна: първа изложба у нас след 30 години работа в чужбина