Ако се чудите какво да приготвите през уикенда, ето една изискана рецепта от нашата приятелка Весела Ангелова, https://griboedov.wordpress.com/
За неделния ден предлагам нещо по-изискано. Това е печено пиле със сос на основата на фондю, ястие, което не е за всеки ден. Идеално би било да имаме под ръка комплект за фондю, в който да приготвим соса, но ако не се намира, може да се използва тефлонова или чугунена тенджерка.
Продукти:
-
100 гр. синьо сирене
-
100 гр. обикновено, бяло, саламурено сирене
-
100 гр. сирене тип „Дунавия“
-
100 гр. пушено сирене
-
3-4 триъгълничета натурално топено сирене
-
100 гр. кашкавал
-
100 гр. Ементал или Гауда
-
1-2 сушени манатарки или други ароматични гъби
-
200 мл. течна сметана или 200 мл. заквасена сметана, която обаче трябва да се разбие
-
250 гр. краве масло
-
4-5 скилидки чесън
-
млян бял пипер на вкус
-
1 чаша сухо бяло вино
-
сол
-
едно пиле
Приготовление:
Пилето се измива, нарязва се на порционни парчета, посолява се и се оставя настрани. В подходящ съд, например тефлонова тенджера, се поставя половината масло, като се бърка непрекъснато, за да не загори. Щом се сгорещи достатъчно, се добавя ситно счуканият или пресован чесън. Котлонът не е твърде силен, защото кравето масло и чесънът загарят твърде лесно. Когато чесънът се позадуши (много се внимава да не покафенее) при непрекъснато бъркане се добавя сметаната. При липса на течна сметана може да се използва и заквасена, но да е добре разбита. Добавят се едно по едно настърганите или натрошени (в зависимост от вида си) сирена. Бъркането е интензивно, целта е сосът да не загори и да стане гладък и еднороден на вид. Добавят се предварително накиснатите в гореща подсолена вода нарязани сушени гъби. Ако няма манатарки може да се използват шийтаке, които също имат много приятен аромат. В краен случай могат да се заместят с култивирана печурка, но в никакъв случай не с консервирани гъби. Ако разполагаме само с гъби от буркан, по-добре изобщо да не ги слагаме. Накрая се добавя и чашата сухо бяло вино, а след това – смленият пипер.
Така полученият сос се дърпа от котлона. В намазан с останалото краве масло глинен гювеч или йенска тенджера се нарежда пилето и се залива със соса. Пече се на 220° в продължение на час. Накрая капакът се маха и се оставя леко да се запече отгоре. Сервира се със същото вино, с което е било приготвено пилето. :)