Pearson се оттегли и от The Economist

| от Иван Петров |

The Economist Group обяви днес, че ще изкупи обратно 5 милиона обикновени акции или 20% от компанията от Pearson за 182 милиона британски паунда. Останалите акции на Pearson, които са на стойност 30% от The Economist, ще бъдат придобити от италианския инвестиционен фонд Exor, ръководен от основателите на Фиат, влиятелното семейство Аниели. Семейството притежава La Stampa, Corriere della Sera, La Gazzetta dello Sport и El Mundo. Exor ще плати 287 милиона британски паунда за останалите акции на Pearson.

В сделката е включена специална клауза, която ще гарантира независимостта на новата компания и най-вече запазването на редакционната независимост на The Economist. Също така се очаква да бъдат въведени промени в управлението, които ще бъдат предложени за гласуване пред акционерите следващия месец. Сред предложените промените е въвеждането на правило, което ще забрани индивидуален акционер или компания да притежава повече от 50% от акциите на The Economist Group.

The Economist Group ще финансира изкупуването на акциите си обратно с продажбата на активи от групата като Economist Complex, намиращ се на улица St James в Лондон. Офисите на редакторския екип на списанието се намират там от 60-те години на миналия век.

Рупът Пенант-Реа, председател на The Economist Group, заяви: „Бяхме благословени дълги години да имаме акционери като The Financial Times и Pearson, които разбираха и поддържаха духът на The Economist Group. Ние, всички, сме им задължени значително. С решението си за продажбата, приоритетът на борда на директорите беше да осигури независимостта на групата и независимостта на редакционната политика на The Economist.”

“Споразумението ще доведе и до продажбата на Economist Complex, който ни е служил добре в продължение на много години. Но сега продажбата ще ни даде един още по-голям актив, а именно нашата независимост. Ще намерим нови офиси с повече пространство, които да отговарят на нашите дигитални амбиции и нуждите на медийна компания от 21ви век, и така ще бъде започната нова глава в историята ни.“

„Бордът на директорите също така би желал да приветства Exor, блестящ акционер през последните шест години, в новата си роля на основен инвеститор в групата. Exor показаха голямо уважение към културата и традициите на The Economist, доказани с фактът, че се съгласиха да ограничат правото си на глас в групата.“

 
 
Коментарите са изключени за Pearson се оттегли и от The Economist