shareit

Отказалите гласуване ще бъдат заличавани от избирателните списъци

| от chronicle.bg |

Избирателните списъци ще се попълват автоматично само с данните на хората, които са гласували на предходните избори.

Всички останали лица с конституционно право на глас ще могат да се допишат, но само с изрично заявление пред общината.

Единственото изключение ще се прави за граждани, които са представили документ с „уважителна причина“ за невъзможността си да се явят пред урните.

Това реши на второ четене Комисията по правни въпроси, която гласува последните промени в Изборния кодекс.

Идеята е разновидност на т.нар. активна регистрация за избори, при която избирателните списъци се изчистват от „мъртви души“. Тя е част от пакета с промени за въвеждане на задължително гласуване. На практика – това е единствената формална санкция за хората, които не желаят да гласуват.

Общото, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване е вписано в конституцията и не може да бъде отнемано от нито един пълнолетен български гражданин, освен ако той не е поставен под запрещение или не изтърпява наказание лишаване от свобода.

В случай че избирателят бъде заличен от списъците, но държи да гласува на следващия вот, той ще може да упражни правото си на глас, ако предварително внесе лично писмено заявление пред съответната общинска администрация по постоянен адрес в срок до 30 дни преди деня на изборите.

Заявлението може да бъде подадено и през пълномощник, но само с нотариално заверено пълномощно.

Молбата за връщане в избирателния списък може да се подаде и с електронен подпис, ако администрацията предоставя такава възможност.

Томболите с награди за гласувалите не бяха приети от Комисията. Все пак стимули за упражнилите правото си на глас ще има, но форматът им ще зависи от решение на Министерски съвет след самите избори.

Отпадна предложението на Реформаторския блок за облекчения в размер на 5% от Данък общ доход.

По предложение на Данаил Кирилов в бюлетината ще има опция „Не подкрепям никого“ – за да се даде възможност за волеизявление на „задължените насила“ гласоподаватели.

Тези бюлетини няма да бъдат добавени към броя на действителните бюлетини, по които се изчислява общата избирателна активност, но и няма да бъдат считани за „невалидни“.

 
 
Коментарите са изключени за Отказалите гласуване ще бъдат заличавани от избирателните списъци

Повече информация Виж всички