Турски лешници, малайзийско палмовото масло, нигерийско какао, бразилска захар, френска ванилия … и българско желание за ядене. Това е Нутелата.
Сладкото шоколадово чудо за мазане Нутела стана глобален продукт от такъв ранг, че Оганизацията за икономическо сътрудничество и развитие я споменава в последния доклад за глобалните връзки в търговията.
Годишно се продават 250,000 тона Нутела в 75 страни по света. Но не това е най-интересното. Нутела е идеален пример за това, какво означава глобализацията за най-популярните хранителни продукти : не само, че те се продават навсякъде, но и съставките им идват от различни точки на света.
Въпреки, че Ferrero International, компанията, която стои зад Нутела, e базирана в Италия, има фабрики в Европа, Русия, Северна и Южна Америка. И ако някои от суровините са от местен произход, повечето се внасят: лешниците от Турция, палмовото масло от Малайзия, какаото от Нигерия, захарта е или от Бразилия, или от Европа, а ванилията от Франция.
Ето как изглежда това на картата :