Окончателно: Тодор от Враца не е починал заради побоя

| от chronicle.bg |

Ударите по тялото на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца „категорично не могат да доведат и не са довели до настъпването на смъртта“.

Това е изводът от петорната съдебно-медицинска експертиза, разпространена по медиите с разрешението на наблюдаващия прокурор по делото във Враца.

Съгласно заключението на съдебно медицинската експертиза причината за смъртта на Тодор Йорданов е ритъмно-проводно нарушение, възникнало на базата на съществуващата при него аритмогенна деснокамерна дисплазия. Тези остри ритъмни нарушения, от своя страна са довели до остра сърдечна и дихателна недостатъчности и смъртен изход от ненасилствен болестен произход.

Лекарите са установили, че се установяват „категорични данни за това, че Йорданов е боледувал от наследствено хронично заболяване на сърцето, а именно аритмогенна деснокамерна дисплазия /кардиомиопатия/, което има продължително протичане и постепенно развитие“.

„При тези болестни изменения в сърдечния мускул смъртта може да настъпи и внезапно, бързо, неочаквано и при видимо добро здраве.

Всички констатирани травматични увреждания при аутопсията и ререаутопсиите се дължат на действието на твърди тъпи предмети с незначителна кинетична енергия. Следва да се отбележи, че част от уврежданията са получени след прилошаването и падането върху терена, а други – от проведените реанимационни мероприятия“, пише в документа.

Лекарите, подписали експертизата, са д-р Александър Минчев, специалист по съдебна медицина в „Пирогов“; д-р Цветелин Гатев, съдебен лекар от ОСМЕ – ВМА, д-р Елка Иванова, съдебен лекар в същото отделение на ВМА, д-р Федя Тодоров и д-р Румен Ангелов, и двамата от съдебна медицина в МБАЛ „Христо Ботев“.

Все още не е ясно как резултатът от съдебната експертиза ще повлияе върху обвинението срещу двамата братя Десислав и Иван Дамянови.

В момента те са обвинени в предумишлено убийство заради хулигански подбуди.

 
 
Коментарите са изключени за Окончателно: Тодор от Враца не е починал заради побоя

Повече информация Виж всички