shareit

Ню Джърси забранява на пешеходците да пишат смс-и?

| от chronicle.bg |

Наскоро Памела Лампит – член на законодателната комисия на Ню Джърси, предложи мярка, която забранява на хората да пишат смс-и докато вървят по улицата. Тя смята, че използването на електронни устройства на публични улици, освен ако не са с хендсфрий, трябва да бъде считано за незаконно. Нарушителите ще дължат глоби до 50 долара и ще ги заплашват до 15 дни затвор – същото наказание, което се присъжда и на неправилното пресичащите.

„Разсеяните пешеходци, също като разсеяните шофьори, представляват потенциална заплаха за себе си и за шофьорите на пътя,“ казва Лампит. „Човек, пресичащ улицата, докато е разсеян от смартфона си, е също толкова опасен за хората в колите, колкото е някой, който пресича неправилно. Следователно, той трябва да бъде наказан с най-малко същата глоба.“

Някои смятат, че предложението на Лампит е прекалено, докато други твърдят, че разбират защо то е направено. В крайна сметка всички са съгласни, че хората трябва да бъдат информирани за опасностите, които използването на телефон на улицата крие, вместо да си затворим очите и да се надяваме, че нищо лошо няма да се случи.

Един от най-изпъкващите проблеми, които се отнасят до предложението на Лампит, е за това дали мярката трябва да бъде приоритет за полицаите. Пазителите на реда обикновено имат по-важни неща, с които да се занимават, от това да наблюдават дали някой пресича с телефон в ръката или не. Затова хората се обединяват около идеята, че вместо да се прокарва подобен странен и спорен закон, властите трябва да се съсредоточат върху информирането на хората защо подобни действия са опасни.

Експерти твърдят, че „разсеяното ходене“ е нарастващ проблем за хората по света и е в следствие на увеличаващото се значение на електронните устройства за личните и професионални нужди. В последните години се наблюдава и нарастване на нивото на смъртността на пешеходци. Докато през 2011г. то се равнявало на 11%, за 2014 година се е покачило на 15%.

„Досега нито един щат не е приел закон, който е специфично насочен към велосипедисти или пешеходци,“ твърди Дъглас Шинкъл. „Няколко щата продължават да се опитват да предлагат подобни закони всяка година.“

Предложенията за глоби, насочени към пешеходци и/или велосипедисти не са новост. Например, в Хавай наскоро се опитаха да въведат глоба на стойност 250 долара за всеки, който пресече улицата с електронно устройство в ръка. В близките години подобни предложения са били отхвърлени в Арканзас, Илиноис, Невада и Ню Йорк.

 
 
Коментарите са изключени за Ню Джърси забранява на пешеходците да пишат смс-и?

Повече информация Виж всички