Новият албум на фронтмена на „Рейдиохед“ Том Йорк се предлага експериментално в BitTorrent

| от |

„Tomorrow’s Modern Boxes“ – новият албум на Том Йорк, фронтмен на британската група „Рейдиохед“, е достъпен за свободно сваляне от торент тракера BitTorrent, съобщиха световните информационни агенции. За пръв път онлайн система за трансфер на файлове, обикновено свързвана с пиратството, се използва за продажба на музика.

По данни на сп.“Билборд“ албумът, съдържащ осем композиции и придружен от видеоклип, е достъпен срещу скромната сума от 6 долара. Едно от парчетата – „Brain in a Bottle“, а също клипът към него, могат да се свалят напълно безплатно.

Музикантът взема 90 процента от получените от албума средства. Според експерти тази стъпка е позволила „Tomorrow’s Modern Boxes“ да се предлага на ниска цена. В същото време BitTorrent притежава добре наложена система за предаване на файлове.

По думите на Том Йорк предлагането на „Tomorrow’s Modern Boxes“ на BitTorrent е „експеримент“. Ако този начин на разпространение сработи, той ще помогне на музиканти, режисьори и други творци частично да си върнат контрола над продажбите в интернет. Те ще могат сами да разпространяват творчеството си, избягвайки посредниците, казва Том Йорк. Неотдавна Том Йорк качи на страницата си в интернет снимката на новия си албум. Той е първият за музиканта от 8 години насам.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Новият албум на фронтмена на „Рейдиохед“ Том Йорк се предлага експериментално в BitTorrent