Нова серия атентати на ИД в Ирак и Йемен

| от chronicle.bg |

ИД извърши серия нови кървави атентати в Ирак и Йемен, за които официално пое отговорност.
Най-малко шестима души са загинали при самоубийствени атаки срещу комплекс от правителствени сгради недалеч от иракската столица Багдад, съобщи Интерфакс, цитирана от в. Сега.

В атаката участвали 14 атентатори-самоубийци. В момента, в който половината от тях се взривили на входа на комплекса, блокирайки охраната, останалите се втурнали вътре, където били ликвидирани.

По данни на телевизия Sky News Arabia, общият брой на убитите в атентатите е 14 души, от които 8 били служители на иракските сили за сигурност.

Комплексът се намира на около 40 километра от Багдад.

Източници от силите за сигурност, пожелали анонимност, съобщиха, че най-малко 11 души, включително полицаи, са загинали, а други 21 са били ранени, когато кола-бомба била взривена на входа на държавна газова фабрика в близост до Багдад – съоръжението в град Таджи, който се намира на около 30 км северно от столицата.

Атаката била извършена в около 6 часа местно време. Шестима нападатели, облечени в жилетки с експлозивни, успели да влязат в завода след първия взрив. Това станало причина за размяна на изстрели със служителите на сигурността във вътрешността на съоръжението. Стрелбата на територията на завода продължила поне един час, посочва агенцията.
Три от газохранилищата избухнали в пламъци.

Силите за сигурност са овладели ситуацията в завода, а екипи за гражданска отбрана се опитват да изгасят силния пожар.

Терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) пое отговорност за нападението срещу газовия завод.
Също в неделя, един цивилен бе убит, а осем бяха ранени при взрив на импровизирана бомба в близост до открит пазар в град Юсуфия, разположен на 40 км южно от Багдад.

Атентатор-самоубиец уби най-малко 25 йеменски полицаи-новобранци в югоизточния пристанищен град Ал Мукала в неделя.
Това е втората атака за тази седмица, за която поема отговорност терористичната групировка „Ислямска държава“, предаде AFP.

Атентаторът е взривил колан с експлозиви, докато се присъединявал към линията от мъже в центъра за набиране на полицаи в града.

 
 
Коментарите са изключени за Нова серия атентати на ИД в Ирак и Йемен