Новите пейсмейкъри няма да се нуждаят от батерия, за да работят

| от chronicle.bg, БТА |

В бъдеще пейсмейкърите и други медицински импланти вероятно няма да се нуждаят от батерии, защото ще бъдат захранвани с енергия от човешкия организъм, съобщи ЮПИ.

Такива са очакванията на изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис и университета на Кънектикът, създали наскоро т.нар. биологичен суперкондензатор, чрез който йони в организма се превръщат в енергия.

В момента батериите в устройства като пейсмейкърите трябва да се заменят, а това изисква хирургична намеса и е свързано с рискове.

Суперкондензаторът се зарежда, използвайки йони в телесни течности, като урината и кръвната плазма.

Устройството може да бъде комбинирано с енергиен харвестър, който превръща телесната кинетична енергия в електричество. Суперкондензаторът е създаден от графен и слой от модифицирани човешки протеини, които служат като електрод, през който може да протече електрически ток.

„Комбинирането на енергийни харвестъри със суперкондензатори може да снабди с безкрайна енергия имплантируеми устройства за цял живот, които няма да е нужно да се заменят“, заяви Махер ел Кади от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Суперкондензаторът е широк 1 микрометър. Това позволява устройството да бъде придвижвано в организма, без да причинява увреждания.

„За разлика от батериите, които използват химични реакции с токсични химикали и електролити, за да складират енергия, този нов клас биосуперкондензатори използва йони от кръвния серум за тази цел“, поясни Ислам Моса от университета на Кънектикът.

Резултатите от изследването са публикувани в Advanced Energy Materials.

 
 
Коментарите са изключени за Новите пейсмейкъри няма да се нуждаят от батерия, за да работят