shareit

Коледни пайчета

| от Росица Гърджелийска |

За тестото:
2ч.ч. оризово брашно
1ч.ч. брашно от тапиока
2 яйца
1с.л. мед
1/2ч.ч. масло
малко вода

За плънката:
100гр стафиди
100гр сушени боровинки
50гр червени боровинки
30 фурми
1 портокал – сок и настъргана кора
1 лимон – настъргана кора
100мл уиски
1с.л. канела
1с.л. джинджифил
капка ванилия
щипка индийско орехче
няколко лъжици счукани ядки

DSCN3770

Начин на приготвяне:
Залейте фурмите с гореща вода, оставете ги да престоят 20 минути, след което ги обелете, махнете костилките и ги пасирайте до получаването на хомогенна смес.
В купичка смесете всички съставки за плънката и оставете да престоят 1 нощ в хладилника.
На следващият ден ги пасирайте, но оставете да има и бучки.
В голяма купа смесете всички съставки за тестото без водата. Започнете да месите тестото. Най-вероятно ще е твърде ронливо. В такъв случай започнете да добавяте по малко вода до получаване на тесто.
Отделете малка част от тестото.
С другата част от тестото оформете кошнички във формички за малки пайчета или за мъфини. Ако ползвате форми за мъфини направете кошничките да са около 1/3 като големина спрямо формите.
Напълнете всяка кошничка с коледната смес със сушени плодове.
Овъргаляйте другото тесто в тапиока, сложете го между два листа хартия за печене и разточете тънка кора. Изрежете малки формички, каквито ви се иска, като звездички, сърчица и ги сложете като капачета на пайчетата.
Хвърлете пайчетата във фурната и печете около 25 мин на 180 градуса.
Могат да се хапват като по английски – топли с чаша ърл грей или по български вкус, студени с чашка вишновка. Но който и начин да изберете, най-важното е да ги споделите с любимите хора и да предизвикате много усмивки по лицата им.

DSCN3760

 
 
Коментарите са изключени за Коледни пайчета