Класически чийзкейк

| от |

Гостуваме отново на Дарин Стойков (http://fkusno.com/), на когото скоро смятаме да изпратим фактурите си от фитнеса, но на тези изкушения не можем да устоим.

Cheese-Cake-3

Преди да започна да пиша тази рецепта не знаех, че чийзкейкът има толкова древна история, която може да се проследи чак до Древна Гърция. За мен това си беше класически американски десерт, който по много добър начин съчетава леко соленият вкус на мекото сирене със сладостта на захарта и позволява множество вариации за гарниране.

Скоро не съм правил чийзкейк, но май студеното време навън отново ме приканва да завъртя един голям и хубав кейк, който да споделя с колеги и приятели.

Необходимите продукти:

За блата

  1. Едно пакетче чаени бисквити
  2. 100 грама масло
  3. Две супени лъжици кафява захар

За кейка

  1. Осем пакетчета крема сирене = 1 килограм
  2. 250 грама бяла захар
  3. 3 супени лъжици брашно
  4. 4 големи яйца
  5. Кората на един лимон, настъргана
  6. Ванилия
  7. 200 грама заквасена сметана
  8. Сокът на един лимон

Приготвянето на блата е много лесно – натрошавате бисквитите, смесвате с разтопеното масло и захарта и разстилате върху дъното на кръгла форма. Добре е формата да е с падащо дъно – така няма да имате проблем с отлепянето на кейка после. Натрошаването на бисквитите може да стане на ръка или ако имате здрав плик и чукче за пържоли под ръка – давайте смело. Дъното на формата е добре да го постелете с хартия за печене и така после ще може лесно да се отдели.

Сега е ред на плънката. Добре е всички продукти да са предварително извадени от хладилника и да са на стайна температура. В голяма купа слагаме цялото количество крема сирене и размекваме с помощта на вилица. Аз всъщност ползвам пресата за картофи за тази цел. Като се предаде сиренето, добавяме захарта и продължаваме да разбъркваме до получаването на равна смес. В този случай ползвам дървена шпатула, този инструмент за мен е ненадминат. След като се е разтворила захарта, добавяме трите лъжици брашно и отново разбъркваме.

Сместа се е сгъстила доста, започваме да добавяме яйцата едно по едно. В началото сместа става лигава, но след разбъркване тя поема яйцето и отново се превръща в пухкав и послушен крем. Добре е яйцата да са едрички (L или XL). Като поеме сместа и четирите яйца, добавяме ванилията и настърганата лимонова кора. Накрая идва ред и на заквасената сметана.

Това е моментът да разделите сместа на две равни части, ако ще правите мраморен чийзкейк. В едната половина добавяте какао на вид и вкус, другата оставяте бяла.

30861_392967375274_832295274_3900972_1242649_n

Фурната трябва да е загрята да 220 градуса на обдухване. Печем блата за не повече от 10 минути и го вадим. Не изключвайте фурната, нека стои топла за чийзкейка.

Ако сте решили да правите мраморната версия започнете хаотично да сипвате последователно от двете смеси – това е гаранция, че ще се получи интересен резултат при разрязването на готовия кейк. Заравнете отгоре и айде във фурната. Печем точно 10 минути на температурата на блата, след което намаляваме температурата на 130 градуса и допичаме още 25 минути. Точно на 26-тата минута изключваме фурната, но не вадим кейка още два часа.

Ако искате да бъде плътен навсякъде, оставете фурната затворена. Ако искате да бъде добре изпечен по краищата и да има кремообразен център, открехнете вратата и оставете да влиза вътре студен въздух. През това време върху повърхността може да се появят пукнатини, но това е съвсем нормално и няма какво да му се притеснявате чак толкова.

Cheese-Cake-1

След като се е охладил напълно е ред на глазурата, която отново е хипер лесна и проста – смесваме 200 милилитра заквасена сметана с две лъжици захар и сока на лимона, разбъркваме и заливаме.

Cheese-Cake-2

Тук също са възможни подобрения, например смес от сметана и шоколад. Интересен ефект ще се получи ако последователно залеем в концентрични кръгове със сметановия крем и разтопен шоколад с малко масло. После с помощта на шишче за печене изтегляме радиуси от центъра към краищата и се получава ето този ефект. Признавам си, малко прекалих с гъстотата на десена, но ми беше за първи път.

180748_10150092067030275_832295274_6023798_3548773_n

Вариантите за поднасяне са неизброими и се ограничават само с вашата фантазия – може да карамелизирате плодове, да залеете с боровинково сладко, да смесите конфитюр от кайсии и мед, да залеете с течен шоколад. Или просто да го поднесете без нищо. Само не бързайте да го вадите от формата преди да е стегнал, най-добре на следващия ден.

Наздраве! Времето за приготвяне е 3 часа плюс допълнително за охлаждане.

 
 
Коментарите са изключени за Класически чийзкейк