shareit

Китай ще приветства САЩ, ако решат да се присъединят към тяхната банка

| от |

Заместник финансов министър на Китай заяви за германски вестник, че страната му ще приветства САЩ, ако се присъединят към инициираната от Пекин азиатска банка за развитие, съобщава Ройтерс.

Ще приветстваме САЩ, ако се присъединят към Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)“, каза министърът за Handelsblatt.

САЩ призовават страните внимателно да обмислят решението си преди да се присъединят към банката, която се разглежда като съперник на Световната банка, след като стана ясно, че Германия, Франция, Италия и Великобритания възнамеряват да се присъединят.

Международната финансова институция е по предложение на Китай.

Пекин иска да създаде глобална финансова институция, която да се конкурира със Световната банка и Азиатската банка за развитие, тъй като смята, че над тези организации имат силно влияние САЩ и техните им съюзници.

Банката бе стартирана от Пекин през 2014 година с цел стимулиране на инвестиции в транспорта, енергетиката, телекомуникациите и други области в Азия.

В началото на 2015 година 26 страни са включени като държави основателки, предимно от Азия и Близкия изток. До края на годината се очаква да се финализират всички членове от споразумението.

Китай уточни, че страните могат да се присъединят като основателки на банката до 31 март. / NewsBG

 
 
Коментарите са изключени за Китай ще приветства САЩ, ако решат да се присъединят към тяхната банка