Как ни действат избелващите препарати за зъби

| от | |

Избелването на зъби е индустрия за милиарди долари по света. Но ние хубаво харчим пари за по-бяла усмивка – ала получаваме ли я?

В известен смисъл. Както обяснява Американското химическо дружество, продуктите за избелване се различават по ефективност. Почти всички – от процедурите, прилагани от зъболекарите, до избелващите лентички и води за уста за домашно ползване – включват водороден пероксид. Ефикасността им зависи от три неща: колко дълго остават върху зъбите, колко концентрирани са и от източника на обезцветяване. Ако използвате концентриран продукт, както е предвидено, вероятно ще забележите избелващ ефект.

За съжаление този ефект е временен. „След като спрете с избелването, то регресира и зъбите ви започват да се връщат към първоначалния си цвят“, казва президентът на Американското дружество за дентална естетика Ървин Смигел пред Prevention. „Много малко хора ще са доволни от цвета, след като той започне да се връща, така че те ще избелват събите си отново и отново.“

Но тези продукти не са предназначени за дългосрочна употреба. В малки дози те са предимно безопасни; с течение на времето обаче потапянето на зъбите в избелващ агент може да навреди на венците и емайла.

„Преди десет години хората дори не знаеха за избелването“, казва Смигел. „Сега на всеки зъболекар, когото познавам, му се е налагало да спре поне един пациент да ползва тези препарати. Хората идват със страшна болка, а аз веднага виждам по цвета на зъбите им и дразненето по венците какво я е породило.“

Какво можем да кажем пък за всичките „естествени“ средства за избелване, които виждаме в интернет? Зъболекарите са съгласни, че содата за хляб е безопасна, стига да миете зъбите си и с паста, но тя може само да почисти зъбите, не и да ги изсветли.

И още – популярният д-р Оз заявява, че миенето на зъбите със смес от ягоди и сода за хляб може да ги избели. Не правете подобно нещо! Комбинацията от ягоди и сода за хляб не само не избелва зъбите, но и активно ги уврежда. Естествено срещащото се в ягодите съединение, наречено ябълчена киселина, разяжда емайла и ги прави по-меки.

 
 
Коментарите са изключени за Как ни действат избелващите препарати за зъби

Повече информация Виж всички