И Панама затвори границите си за кубински бежанци

| от chronicle.bg |

Панама затвори границата си с Колумбия за кубински мигранти, за да пресече пътя им към Съединените щати и стана третата държава в Централна Америка, която въвежда тази мярка, предаде АФП.

„След решението на други страни от Централна Америка – Никарагуа и Коста Рика, ние взехме трудното решение да затворим границата си с Колумбия в зоната на няколко гранични пункта, за да спрем преминаването на нелегални мигранти“, заяви панамският президент Хуан Карлос Варела.

Целта е да бъдат спирани на границата кубинците без визи. Вчера група кубински нелегални мигранти, блокирани в Панама от няколко седмици след затварянето на границите на Никарагуа и Коста Рика, се качиха на самолет за Мексико по силата на споразумение между двете страни.

„Решихме с мексиканското правителство да направим този трансфер на 3800 кубинци от хуманни съображения, но трябва да затворим границата за нелегални кубински мигранти“, каза Варела.

Трансферът ще се извърши за няколко седмици с всекидневни полети, за които плащат мигрантите. Полетите са до Сиудад Хуарес, на границата на Мексико със САЩ.

Панамският президент призова Вашингтон да промени миграционната си политика, която според него насърчава кубинците да тръгват за САЩ. Сега кубинците, които пристигат по суша, могат да влизат в САЩ след проверка на документите им за самоличност и имат срок от една година да поискат убежище. Ако обаче са засечени по море, те биват връщани в Куба.
Над 43 000 кубинци са влезли в САЩ между октомври 2014 г. и края на септември 2015 г., което е увеличение със 78% за една година, отбелязва АФП.

 
 
Коментарите са изключени за И Панама затвори границите си за кубински бежанци